В Черници пазят истинска палитра от култури,етноси и езици

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Университетът

Украинският град Черновици пази традициите на най-различни култури и етноси. В хилядолетната си история като част от днешната провинция Буковина, градът е владян от руси и румънци. Бил е част от блясъка на Хабсбургската империя, а следите си в него са оставили още и евреите.  За многообразието в града днес свидетелства архитектурата. Университетът например е построен преди 130 години от чешки архитект. Негова възпитаничка е и Кристина Келти, която работи като екскурзовод.

Кристина Келти,

„Трудно е да се каже, кое точно принадлежи на един или друг етнос. Когато се огледаш наоколо, ще видиш следите на най-различни архитектурни стилове”, казва Кристина. В сградата на университета например могат да се видят елементи от византийското и арабско строителство. Видими са следите, оставени от етноси обитавали Средна Европа, и от евреите. До края на Първата световна война тук се е преподавало на немски език, защото от 1775 до 1918 година градът и областта Буковина са били част от империята на Хабсбургите. Следите от наследството им са видими и днес ако отидете на площада пред театъра. „Мисля че сме взели най-доброто от тези времена, и днес Черновици е един модерен град, в който се грижим и за нашето австрийско наследство”, споделя Кристина. Тя не се определя като консервативно мислещ човек, и счита за нормално да се говори на различни езици.

В Черновици дори са възстановили паметника на кайзер Франц Йозеф, нещо немислимо за времената на Съветския съюз. Едва след получаването на независимостта си, Украйна получава и възможността да се погрижи за тази част от миналото си. „Усещаме го не само заради паметниците тук, но заради традициите, които пазим. Имаме чудесни сладкиши, и тук е немислимо да излезеш на пазар, без да опиташ нещо сладко”, продължава  Кристина. Например във Виенското кафене или в съседното кафене „Букурещ”.  Не се учудвайте от съседството им защото в периода между двете световнивойни, Буковина е била част от румъния. До холокоста една трета от населението на Черновици е било еврейско, днес еврейската общност в града е много малка, но нейните следи са видими и сега, защото  тук се намира едно от най-големите еврейски гробища в Европа. В града все още има няколко работещи синегогги.

Черновици

„Радвам се когато срещна хора от Израел или САЩ, дошли до тук в търсене на своите корени. Те могат да си спомнят за града такъв, какъвто е изглеждал в миналото.Това е важно и за тях, и за нас, и означава че сме толерантни”, споделя Кристина. Черновици е дал и редица художници и писатели, като най-известният е Паул Целан (1920-1970 г.), немскоезичен писател от световен мащаб. „Горди сме че е роден и израсъл тук. Това означава, че и Черновици е оказал влияние върху неговото творчество”, казва Кристина. На час път от Черновици е Хотин, известен със своята крепост, която е била декор на множество филми.  Продавачите на сувенири са в стихията си особено през лятото. „Имаме много и най-различни видове мед между които от полупланинските райони на Карпатите с различни видове билки и дори медовина”, споделя  една от тях Ирина Синко.

Само като чуете имената на местните специалитети ще ви се прииска да ги опитате. Вечерта е време за разходка в пешеходната зона на Черновици, където се намират някои от най-добрите ресторанти на града като „Паншка хурятина” , в която ще откриете редица ястия, типични за кухнята на Буковина- аромати с печено месо и зеленчуци и разбира се Банош от Карпатите.

„Това е типично молдовско ястие с царевичен грис сварен с каймак и масло, който се поднася с овче сирене, пържено месо и сос от гъби”, казва главният готвач Евген Лозински. А забавата е гарантирана, без значение от коя страна сте, и на какъв език общувате.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар