Coffee Style пренася в света на кафето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
С албума си Caffee Style фотографът Хорст ни потапя в света на кафето

Любителите на кафето или иначе казано кафеманите имат възможност да избират между десетки аромати и вкусове –от кафе с мек в кус или в комбинация със сметана, а защо не със соево мляко- до ароматния плодов вкус на африканското кафе, пренасящ ги нейде из Саваната. На света на кафето посвещава специален албум със снимки наречен Coffee Style, германският фотограф Хорст Фридрихс.

Дали запарено, източено подобно на бирата или пригтотвяно под натиск, всеки барист си има любим начин на приготвяне на кафето, зад който често се крие една цяла философия. Така както е при Антъни Кури, шеф бариста на едно лондонско заведение, спазващ цяла церемония по приготвяне на ароматната напитка. „Всяка чаша кафе може да изглежда по различен начин, въпреки че се приготвя от еднакви зърна и в едни и същи чаши”, смята експертът. Според него това какво кафе ще се получи зависи от много неща като градусите при смилане и температурата на запарване.

Култът към кафето в най-дребните му детайли е основен обект в творчеството на германския фотограф Хорст Фридрихс. В продължение на две години  и половина фотографът обикаля бариста сцените в Европа и САЩ в търсене на майсторите на кафе културата. Заснема детайлно работата на десетки бариста експерти.

Хорст фридрихс

„Това което ме привлече е очарованието, което излъчват всички хора правещи кафе. За баристите правенето на кафе е не просто задължение, а цяла церемония, която извършват с много любов”, споделя Фридрихс.

Любимата му церемония по направа на кафе открива в едно кафене в източната част на английската столица. Там кафеените зърна първо леко се препичат за да се получи по-плодов или флорален вкус. Баристката Евгения Фрийман  често приготвя т.нар. кафе в сифон, при което водата се загрява в един въздушен сифон и под натиск се вкарва в горната част на машината. Заради своя церемониален характер този начин на приготвяне на кафе  е сред любимите за японците. „При приготвянето на кафето по този начин ми харесва церемонията която се следва. Това ми доставя удоволствие, а за да не се сгреши нещо, всичко трябва да се прави внимателно и последователно”, казва експертката.

Следващата спирка по пътя на фотографа е Macintyre Coffee известно със своето Flett Withe капучино приготвяно с много малко мляко и с голямо количество еспресо, метод на приготвяне с корени в далечна Нова Зеландия. Тук бившият студент по история на изкуствата Лиъм Фийлд го приготвя с помощта на една американска марка кафе машина, чиято цена е 25 000 евро. За да приготви еспресото  са му необходими едва 37 секунди време. При млякото също няма компромиси, защото се ползва такова с висока масленост от 4,7% . С помощта на тази машина изкуството за направата на добро кафе се превръща в детска играчка.

За бариста експертите зад направата на истинско кафе се крие цяла философия

Най-накрая Хорст  Фридрихс се връща в кафето, откъдето преди две и половина години започнала неговата фото обиколка- The gentlemens baristas, където за приготвянето на кафето използват само мека изворна вода, тъй като лондонската вода се характеризира с това че е по-твърда и студена. По-меката вода спомага да се усети истинския вкус на кафето. Преди да се направи кафето филтърът леко се навлажнява, след което се добавя етиопско еспресо кафе. Приготвянето му става в специална гарафа, като процесът изисква голяма концентрация подобно на кафето приготвяно в сифон. „Най-накрая се получава чаша с много чисто кафе, такова, каквото трябва да е на вкус истинското кафе- пълно с плодови аромати и вкусове, сладко-кисело с балончета въздух”, разкрива местният барист Антъни Куун. Хорст Фридрихс не само пресъздава света на кафето в своя албум Coffee Style, но среща много баристи, които с всяка  чаша кафе искат да създадат нови вкусове, и за които перфектното кафе не съществува. Фотографът обаче ги намира.

„Успях да открия според мен най-добрите кафета, които пробвах  в Африка и дори във Венесуела и срещнах хора, които го правят с любов. За да е добро кафето, то трябва да е направено с любов, а кафето от масовите автомати в „Макдоналдс” например  е продукт на една различна култура нямаща нищо общо с тази на кафето”, смята фотографът.

Кафето е една напитка с вековна традиция, чиято мода сякаш едва ли ще отмине, една напитка, която вдъхновява хората да търсят все повече интерпретации….

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар