Сладоледът като преживяване

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×

Нови тенденции в производството на сладолед от Берлин

Похапването на сладолед днес си е истинско преживяване

Всеки сезон си има своите изкушения, а през лятото едно от тях без съмнение е леденото. Майсторите на сладолед отдавна не робуват на минали  вкусове като шоколад и ванилия или визия на продукта, а са в непрестанно търсене на нови тенденции  и аромати.  Германската столица Берлин е мястото където могат да се видят,усетят и опитат най-различни миксове от сладолед, а за мнозина потапянето в леденото изкушение си е като събитие, преживяно, документирано и споделено…

Повечето джелатерии и кафенета в германската столица се надпреварват в търсене на нови пътища към потребителите, създавайки  сладоледа пред очите им.  Смесват съставките, 30 секунди замразяване при -90 и свежият сладолед е готов.  Останалото е вкусът-плодов или подобен на крем  по избор на клиента, а горещата вафлена фунийка може да придаде още по-неповторим вкус на вашия сладолед.

Woop Woop, кафене в централната част на Берлин например  променят менюто от различни видове сладолед които предлагат на всеки четири седмици, залагайки на производството на живо.

Amarino е сред глобалните играчи в сладоледената индустрия

В Amorino  пък може да откриете например сладолед  във формата и с вкуса и аромата на цветята- цели 26 вида. По стара венецианска традиция сладоледът се поставя със специална шпаутла като по желание се добавя и по един макарон за украса.  Веригата от заведения е по идея на един италианец, и се е утвърдила сред водещите глобални играчи в сладоледената индустрия с над 160 обекта по цял свят. Сладоледът  който предлагат в Amorino често е оприличаван с произведения на изкуството.

Кафявият Caramel Dream или Chia mia пък се характеризират с многобройните си съставки. Предлагат се в едно заведение в берлинския квартал Кройцберг- Black Poodle Ice Cream Club.  Тъмният цвят се допълва от черна вафлена фунийка, а добавянето на вкус на кокос е с цел да се неутрализира този на черния шоколад.

Ако фунийката или чашката не ви стигат, може да пробвате и добре познатия сладолед на клечка. Там основната мода през тази година идва от Калифорния. Следващото поколение е ръчно изработен сладолед, био с вкус на калифорнийски пуканки.

Източният принос в сладоледената мода идва от Тайланд с така наречените сладоледени рулца- направени разбира се на момента в Delabuu  Ice Creame. Вкусът се получава още в процеса на създаването им, като интерпретациите са безброй.  Така похапването на сладолед наистина може да се превърне в събитие, в едно истинско преживяване  придружено с емоции за вкусовите ви рецептори, което си заслужава да заснемете за спомен и споделите…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар