Да похапнем в небесата

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Dinner in the Sky едно необикновено кулинарно приключение

Dinner in the Sky е събитие,  за което трябва не само да изпитвате глад, но и да не се страхувате от височината, защото  ще преживеете нещо  неповторимо на 50 метра височина. Днес кулинарното приключение  в което се включват някои от най-реномираните готвачи е разпространено  в цял свят. Всичко обаче започнало в Белгия.  Първият ресторант  Dinner in the Sky е  разположен в небето над пристанището на Антверпен и предлага реномирани ястия. „Това е най-добрата вечеря. Най-страхотното ядене”, казва един от клиентите му. За да се случи това обаче, е необходима известна подготовка.  Началото е три  часа преди събитието, когато всичко трябва да се подготви и да изглежда перфектно.  Градусът на напрежението се покачва, но Давид Гизелс, основател на ресторанта е спокоен. „Преди 13 години никой не ми каза, че идеята е чудесна. Всички ме смятаха за луд и казваха, че това няма да рработи”, казва Давид.  Признава че е бил изправен пред голямо предизвикателство, но от ден на ден постепенно идеята се превърнала в луксозен ресторант , нещо което никога не е могъл да си го представи. Трябвало е да минат две години докато разбере, че бизнесът му има смисъл. И що за бизнес само?

Днес може да похапнете  на височина сред урбанистичните кулиси на британската столица  ,наслаждавайки се на хълмовете над Ливан или с изглед към морския бряг. Почти не съществува   място където да няма Dinner in  the sky ресторант. Разпространени са в 55 страни по целия свят.

По случай десетгодишния юбилей от създаването на първия ресторант, точно той се превърна  в сцена на едно специално събитие в което 10 реномирани готвача трябваше да приготвят 10 менюта  за отбрани гости. Повечето от тях не изпитват никакъв страх от височината.  Седемтонните конструкции се издигат на стоманени пилони до 50 метра височина. Това е първото събитие в което се включва и белгийския готвач Оливие де Винк. „Имам страх от височините, дори когато се качвам по стълбите. Обичам работата си и това е едно предизвикателство за мен, казва готвачът.  За него е чудесно че в Dinner  in the sky има директна връзка с клиентите, които могат да го разпитват буквално за всички тайни около приготвянето на менюто. Във въздуха остава само  да  се сервират ястията, които са предварително приготвени.

За готвача  Барт де Поотер изгледът от високо е нещо страхотно. Ново преживяване за него е когато е в ресторант, който му дава възможност да се наслади на планинските пейзажи. За всеки желаещ да се включи във въздушното кулинарно приключение е необходимо да резервира мястото си най-малко шест седмици предварително и да заплати цената на вечерята от 250 евро. Дали си струва? Според клиентите си струва, и ако човек разполага с повече пари, може да повтори това изживяване.  На ден се организират до пет събития в ресторанта. От  десетилетие насам  служителите на Dinner  in the Sky  не са се наситили на събития, и продължават  да се развиват. „Търсим  все нови и нови места, а готвачите идват с удоволствие. Dinner in the Skyе една мечта за хората които идват”, казва Давид..

Още преди 11 години когато Dinner in the Skyе бил в началото на своя път, реномираното списание „Форбс” го поставя в класацията на най-необикновените ресторанти в света. От тогава започнала и успешната му история.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар