Фермерски пазар направи прощъпулник в Свищов

Rate this post
И свищовлии се зарадваха на истински фермерски продукти

Интересът към регионалните фермерски пазари не стихва, а тенденцията за появата им на все повече места се засилва. Тези дни и Свищов се присъедини към градовете със собствен фермерски пазар. Нещо толкова необикновено, че производителите  тук едва ли са мислили, че скоро ще могат свободно да продават продукцията си директно на потребителите. Последните едва ли са вярвали, че могат някога отново да опитат позабравени от миналото вкусове, изгубени някъде в хранителните лабиринти на съвременното консуматорско общество. Ето защо навред можеше да се видят изненадващите физиономии на опитващите сирене или мляко, непременно придружавани със заслужена оценка:”Много е добро, също като едно време”, или препоръки като:  „Останете повече, че хората са на работа и не знаят”. Иначе на пазара можеше да се види и опита от всичко по малко-биологични плодове и зеленчуци, млечни продукти и мед, да си закупите козметика на основата на пчелни продукти.

 

Хората бързаха да си купят качествени и здравословни зеленчуци

„Сега започваме”, казва Пламен Колев, земеделски производител от Вардим, отглеждащ 20-тина крави. Наел е достатъчно пасища общинска земя, сам си произвежда фуражите, както признава затворил е целия цикъл. Наскоро се е регистрирал макар и трудно по наредбата за директни продажби, и вече предлага млечните си продукти, дори в Свищов е оставил и млекомат, който автоматично поддържа постоянна температура на млякото от 4-6 градуса. Интересът на потребителите е голям, а съгласно изискванията млякото се подменя ежедневно. Наблизо са и Цвети и Жоро, които отглеждат 200 декара с биолешници между Свищов и Велико Търново.

 

Пламен Колев рави пъви стъпки в директните продажби

 

Най-голямо впечатление обаче направи усмихнатият Стефан, млад, енергичен и сърдечен фермер, впуснал се без страх да отглежда маочина търсейки път за изход и създавайки малък но перспективен бизнес, но за него ще разкажем в допълнителен очерк.

 

Младият Стефан показва, че и за младите има бъдеще, стига да го потърсят

Трябва да отбележим, че фермерският пазар в Свищов нямаше как да се случи без усилията на преподавателите от катедрата по аграрна икономика на СА „Д.Цанков”, съдействието на общината, а няколко неправителствени организации също подадоха ръка.

 

Биолешниците на Цвети и Жоро

Те споделиха и своя немалък натрупан опит на специална конференция посветена на предизвикателствата и перспективите пред фермерските пазари. Полезен форум, който целеше да обедини позициите на производители, научни, местни и обществени организации с цел да се създаде един успешен и устойчив модел на регионален фермерски пазар в Свищов, пазар на който производителите да могат по-лесно да намират клиентите, допринасяйки да не се забравя, а да се запазва вкусът на истинската здравословна и качествена българска храна.

И някак си плахо всички се радваха и си пожелаха следващата година отново да се съберат заедно, вече натрупали опит да продължат една прекрасна инициатива, която както е видно носи позитиви на всички- и на фермерите, и на потребителите…

Мартин Иванов

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар