Startup: Сади дигитално, отглеждай реално

Rate this post
Берлински проект прави възможно да отглеждаш реална градина с един клик на мишката

Преплитането между дигиталния и реалния свят в днешно време е толкова силно, че понякога трудно можем да разберем, в кой от тях  точно живеем. Берлински стартъп проект дава нови измерения на това преплитане между реално и виртуално , правейки възможно  да отглеждаш реална градина от разстояние, посредством неин дигитален вариант. В големите градове често няма достатъчно пространство за градско земеделие, и ако искаш да си отгледаш свежи зеленчуци, трябва да търсиш свободни пространства някъде другаде, а засаждането на зеленчуците да става дигитално-само с едно натискане на мишката.

Така изглежда виртуалната градина, която ражда съвсем истински плодове и зеленчуци

Изглежда може би нереалистично, като някоя от десетките интернет  игри, но това всъщност е модел на дистанционно земеделие, към който все по-натоварения живот в бъдеще сигурно още  по-силно ще ни тласка.

Подобно на Андреа Камачо и Свен Ремолд,  които си доставят  зеленчуци от собствена градина чрез дигитално засаждане на реално съществуваща градина. Това което на пръв поглед изглежда като компютърна игра, всъщност представлява реална градина. „Нашата градина се намира в провинция Саксония Анхалт,  особеното е, че мога да я управлявам и да се грижа за нея  директно през интернет. Зеленчуците могат да се берат, и след това да си ги донеса в Берлин”, разказва Свен.

 

Мартин Круцка

Идеята да садиш дигитално, а да прибираш истински зеленчуци дошла на берлинчанина Мартин Круцка, който отглежда собствена градина с площ около един хектар  в малко градче на около 100-ина километра от германската столица. В началото замисълът бил да използва земята за изхранване на семейството си. „Тогава се сблъскахме с проблема с напояването на подобна голяма градина и то живеейки в Берлин”, казва Мартин. След това започнал да търси в интернет за различни възможности, сблъскал се с една от многобройните онлайн игри за ферми, и му хрумнала идеята да претвори дигиталната ферма в реална. Разделил градината на 61 различни парцела с големина от по 16 квадрата, които започнал да отдава под наем.

„Всеки който иска да сади нещо при нас, сам си избира растенията като например физалис или моркови ”, продължава той. Наемателите на градинските площи могат да избират от 46 сорта плодове и зеленчуци и виртуално да оказват, къде точно искат да бъдат засадени. Реално с процеса по засаждане се заемат Мартин и неговия екип, които могат да видят на компютъра, къде трябва да са разположени отделните сортове растения.

Специални камери и датчици дават възможност за постоянен достъп на виртуалните градинари

Освен това разработчикът на идеята инсталира камери и различни измервателни датчици в градините, позволяващи на наемателите да имат достъп до тях  по всяко време. Но това не е всичко, за развитието на градината и прибирането на реколтата  всеки наемател е отговорен сам.  За целта Мартин Круцка е създал специална система. „Във всеки парцел е поставен специален сензор, който измерва например наличието на влага в почвата, данните се изпращат посредством антена   на спътник, който изпраща сигнал директно до домашния компютър на всеки наемател”, разкрива още Мартин.

Свен и Андреа се радват на реалните плодове от виртуалния труд

Той от своя страна ползва специална база от данни, в която може да види дали е необходимо да се поливат растенията, и при нужда указва само с един клик на мишката  да се пусне водата. При добри грижи за градината така всеки може да си осигури особено през лятото по една касетка  свежи зеленчуци седмично. Само ден след прибирането им те могат да бъдат доставени до Берлин.  Крайният резултат: „Добивите не са големи, но имаме голямо разнообразие от плодове и зеленчуци”, казва Андреа. За сега подобни виртуални градинари има само там, но идеята скоро може да се разпространи и в другите германски градове,  и отглеждането на  градина само чрез едно натискане на мишката може да стане съвсем рутинно занимание.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар