Brexit удря и ресторантьорите на Острова

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Великобритания изпитва недостиг от квалифицирани кадри

Ресторантьорският бранш на Острова е с неясно бъдеще заради Brexit

Решението  на Великобритания да излезе от ЕС ще удари и ресторантьорския бизнес в страната. информира АФП. Заради ниското заплащане и дългото работно време все по-малко британци искат да работят в малките заведения и ресторанти. Досега дефицитът на персонал се е запълвал от останалите страни членки, но след Brexit бъдещето на сектора е неясно. За Майк Картър, шеф-готвач ма едно лондонско бистро работният ден е още по-дълъг от обикновеното , защото поради недостига на персонал, сам трябва да подготвя голяма част от менюто. „Все по-малко британци искат да работят в този сектор заради неатрактивното заплащане”, признава той. Ето защо според него все повече ресторанти в страната са принудени да хлопват кепенците.

„Ще продължим да разчитаме на собствени кадри, но винаги ще имаме необходимост от персонал от ЕС с квалификация, която британците не разполагат”, допълва и собственикът Алекс Уретман.

Според направено наскоро изследване недостигът на кадри в ресторантьорския бизнес на Острова може да достигне до 60 хил. души на година.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар