Веганско сирене завладява Париж

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Сирене от бадемово мляко и кашу гъделичка вкуса на все повече французи

Сирене от кашу и бадемово мляко променя вкусовете на парижани

Бял хляб, червено вино и сирене са неделима част от френската кухня, а марки като Camembert, Brie  и Roquefort са всепризнат еталон за качество. Една венецуелка е на път обаче да промени представите на местните, предлагайки непознати вкусове, които са на път да завладеят френската столица. Става въпрос за веганско сирене.  „Аз и съпругът ми сме вегани  и се ориентирахме към търсенето на гурме продукти които да ползваме, защото не искахме да нарушим нашия режим на хранене”, споделя Мари Кармен  собственичката на Jey&Joy– първата веганска мандра в Париж.

Някои вече се пристрашават да опитват „флшивото сирене“ на Мари Кармен

Така започнали да произвеждат веганско сирене, първо за собствени нужди и малки специализирани магазини, преди да отворят собствена мандра през 2016 година. Като суровина използва кашу и мляко от бадеми. От тях произвеждат  „Fauxmage“ което в превод от френски означава „фалшиво сирене”.  Изготвената паста се оставя да ферментира, след което зрее в продължение на 15 дни.

А как парижани оценяват вкусовите качества на лъжливото сирене? Някои отказват да го пробват, но има и по-либерално настроени клиенти, които се престрашават. „Почти не ям сирене, но това не изглежда лошо”, казва един от тях.  По всичко изглежда, че  веганското сирене скоро може да стане част от менюто на претенциозните парижани , а Мари Кармен ще продължи да експериментира  с все повече непознати вкусове на „Fauxmage“.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар