Нова концепция улеснява градското земеделие в Германия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Нова концепция за градско земеделие в Германия

Все повече компании се стремят да улеснят производството на свежи храни  в непосредствена близост до големите градове, а с това и достъпа им до крайния потребител. Нова концепция наречена  Stadtfarm (градска ферма бел. прев.) прави възможно развитието на градско земеделие в затворена   система и на ограничени площи и с възможно най-малък разход на ресурси. Проектът Stadtfarm е стартира през 2017 година след три години на лабораторни изследвания, като първата ферма е изградена на 2,5 хил. кв. м.

Тя  е изградена в берлинското предградие Лахтенберг, и в нея се отглежда риба и най-различни растения. Сега създателите на концепцията търсят финансова подкрепа чрез Crowdfunding  платформата Econeers.de за разрастване на мрежата от подобни градски ферми.

Така изглеждат аква-терапоник парковете

Такива градски  ферми се изграждат в специални аква-терапоник  паркове (Aqua-Teraponic Parks). Това са затворени пространства, в които чрез специална бактерия, отделяните от рибите отпадъци се превръщат в тор, а водата от аквариума отива в земята, като се добавят и дъждовни червеи. Така се постига двоен ефект- от една страна растенията вземат необходимите им хранителни вещества, а от друга пречистват водата, която се връща в аквариума. Целта на проекта е да се подпомогне изграждането на още подобни паркове в германската столица и повишаване на възприятието на хората  за това, че е възможно в градски условия да се произвеждат устойчиви и здравословни биологични храни.

В аква-терапоник парковете се отглежда африкански сом, като на площ от 1 000 кв. метра се произвежда риба, с която могат да се изхранят до 17 хил. души, и зеленчуци за храна на 90 души. За сравнение при конвенционалното земеделие за това са необходими пет пъти повече площи и 750 хил. литра вода. За отглеждането на рибата  не се използват антибиотици и хормони на растежа.  „Рибата е наистина прясна, и хората които обичат да си похапват рибни деликатеси, ще го оценят, а особеното е, че всичко за приготвянето им идва директно от ук- от сърцето на Берлин”, казва готвачът Йендрик Визентал.

Stadtfarm позволява производството на свежа и екологично чиста храна в сърцето на града

Технологията на тези паркове прави възможно производството на екологично чиста храна директно в градски условия, което я прави изключително икономически изгодна, и то без използване на пестициди или допълнителни торове. Част от растенията отглеждани в подобни условия могат да се преработват  във вкусни супи и салати, които да се предлагат чрез локални магазини или директно от фермата. Тъй като тя е в сърцето на града, а всичко се предлага свежо, практически няма разходи  за съхраняване на храната, а тези за транспорт  са сведени до минимум.

Мартин Иванов

по материали от интернет

Снимки: Econeers.de

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар