Елексир с цвета на небето

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Млади испанци променят възприятията  за виното

Елексир с цвят на небето

Виното винаги трябва да е червено, бяло или розе, но има ли напитка която да е с вкуса на елексира на боговете, но с цвета на небето? Да, има, и това е „Gïk Live“, дело на млади испански винопроизводители, които чрез нея се опитват да променят представите за виното. Това е напитка, която обаче не може да се нарече официално вино, макар да е произведена по традиционен начин и от обикновено бяло и червено грозде. От любов към виното петима приятели от Билбало искат да покажат, че светът на виното може да изглежда и по по-различен начин. Синият цвят на тяхната напитка е запазената им марка и същевременно маркетингов трик.

За Таиг Макарти Gïk Live е напитка за онези, които не просто обичат да пият вино

„Смесваме различни сортове грозде и извличаме от тях синия пигмент от тъмночервеното грозде- т.нар. антоциани. От тях идва и синия цвят”, разкрива Тайг Макарти.  В европейското право обаче няма категория „сини вина”, ето защо и тази напитка не може да се нарича вино. Специалист  като Енрике  Мартинес е скептично настроен  към новата напитка.

„Ако човек го пробва само веднъж, може да се стъписа само заради цвета.Когато го помирише, обаче, с изненада ще установи, че то ухае на истинско вино. Това не е някакво силно вино, а леко с алкохолност около 11,6% и с леко сладникав вкус”, казва сомелиерът.

Синьото вино е истинско предизвикателство за страна като Испания, с такива богати традиции във винопроизводството. Давид  Паласиос  е собственик на лозя в региона на Билбао и се радва, че млади негови колеги се опитват да променят представите за винопроизводството. Това е гаранция, че винената култура в страната на баските няма да изчезне.

Давид Паласиос смята че с виното човек поема и късче от земята, където е произведено гроздето

„Виното е нещо повече от едно питие, и когато човек пробва дадено вино, си мисли за региона от който е произведено и усеща усилията на онези, които са го създали, тяхната работа и техните надежди”, смята Паласиос. Поемайки чаша вино всеки според него поема част от земята и лозето. „Едно синьо вино или напитка е нещо друго”, продължава той.

В Испания обаче се отнасят либерално към всяка напитка без значение от цвета и, щом като тя е с вкуса на истинско вино, а синьото вино без съмнение възбужда любопитството както на млади, така и на стари. „Не е лошо, но все още не съм натрупал достатъчно впечатления”, казва един клиент. „Вкусът му е много мек, и не зная дали в него въобще има алкохол”, смята друга клиентка.

Успехът на синята напитка обаче е безпорен. Продажбите надминават 450 хил. бутилки. Тя е позната вече  в 25 страни между които Великобритания,Япония и Австралия. Следващият пазар пред „Gïk Live“ е американският, а една бутилка се продава за около 8 евро.

„Това не е вино само за онези, които обичат да пият, а за хората, за които пиенето на вино е нещо повече и не е свързано с робуването на някакви правила”, казва Макарти. В основата на това е максимата, че всичко което е по вкуса ти е разрешено, а това какво ще пиеш е въпрос на вкус.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар