Пикантно- сладки аромати от Магреба в центъра на Берлин

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
В Kasbah Дрес е пренесъл частица от мароканската култура

Кулинарното пътешествие днес ни отвежда към непознатите вкусове и аромати на Мароко. „Това което ми харесва в Берлин е зеленината/. Особено ми допада источната му част, защото тук всеки ден се случва нещо”, казва Дрес Хагут  собственик на мароканския ресторант  Kasbah  в предградието на Шпандау, известно със своята старинна архитектура. Kasbah е арабското название за крепост.

Повечето къщи  са под специална защита като паметници на културата. Кварталът е известен и с десетките си художествени галерии. От 2003 година Дрес  поднася на гостите си специалитети от собствената си родина. Заедно с добрата храна той им дава възможност да надникнат и в мароканската култура.

Дрес Хагуд

„Сега живея тук и принадлежа към тази култура.Бих искал да принеса тук и частица от моята родина и то в Берлин. Много хора посещавайки ресторанта ми  после отиват в Мароко, след като са видели обстановката тук. Това е показателно, че съм успял да пренеса част от мароканската култура тук в Германия”, продължава той.

А в ресторанта сякаш имаш усещането, че си в собствения си хол. Мястото е подходящо както за хапване, така и за пиене на следобедния чай. Мебелите са такива, каквито биха изглеждали в неговата родина. А там преди да седне  човек на масата е прието да си измива ръцете с розова вода, и Дрес е пренесъл този обичай, превръщайки го в малка  церемония за своите гости.

„Когато готвя не спирам да експериментирам. Обичам да готвя сякаш съм си у дома, без да правя никакви компромиси. А тези рецепти са много известни в родния ми град Фес”.признава Дрес.

Агнешко със сливи- едно типично мароканско ястие обединяващо пикантно-сладки аромати

За днес е приготвил едно мароканско ястие с агнешко и сливи. Типично за мароканската кухня е да се комбинират пикантни и сладки вкусове.  Сред основните  съставки в ястието  освен месото и сливите са лук, куркума,сол, сусам,канела на пръчки, зехтин, черен пипер  и джинджифил на прах. Приготвянето на ястието е трудно и продължително, а за да се постигне точния вкус, месото първо трябва да се маринова, след това продължително да се вари  на ниска температура. Ястието се овкусява традиционно с розова или портокалова вода и мед.

„В Мароко често приготвят храната в специален керамичен съд наречен „тажин”, и наподобяващ по форма нашето гювече. „Това ястие е доста скъпо, и обикновено в Мароко не го готвим всеки ден”, пояснява Дрес. Обикновено то се поднася когато са се събрали приятелски семейства.

Дрес е роден през 1962 година във Фес, третия по големина марокански град. На 17 години отишъл  да следва в Париж. Искал е да стане строителен инженер. След края на обучението си заминал за Лондон, но тъй като припечелвал малко, често работел като келнер. След като срещнал германската  си съпруга Ингрид, решили през 2002 година да се преместят в Берлин и да отворят собствен ресторант. „Приятелите ми не одобряваха това. Смятаха ме за луд, защото напуснах работата си, продадох къщата и дойдох в Германия, без да знам и дума немски”, спомня си той.

Сърцето на всяка мароканска къща е малък вътрешен двор, наречен „риад”. В Kasbah Дрес Хагуд също е пренесъл частица от този оазис във вътрешен двор, където през лятото отмарят неговите гости.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар