Casa Kakau правят напитката на Монтесума

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Малка семейна фирма показва как могат да се съчетаят здравето на децата с истинския неподправен шоколад

Ивалина Илчева

„Всичко започнало там, някъде далеч в Америка във времената на Монтесума. Първите европейци докоснали се до вълшебната шоколадова напитка били конкистадорите на Ернан Кортес. Те станали свидетели на това как великият владетел на ацтеките пиел по 30 чаши от една непозната напитка, подправена с чили”, започва разказа си  усмихната Ивалина. Попадам на нея някак случайно, и разбирам че е създала успешен семеен бизнес в Пловдив за производство на шоколад. Увлечен от разказа и за миналото, я оставям да доразкаже за пътя на шоколада.

„Това била шоколадовата напитка, но тъй като пикантните и съставки не били любими за претенциозните европейци, те решили да ги заменят с мед или захар. Заради ограничените ресурси тя била предназначена само за аристокрацията, и в продължение на 200 години е останала непозната за простолюдието”, продължава тя. Два века след времето на кортес европейците открили как да започнат да правят шоколадови барчета, и така по думите и естествено се стигнало до производството на шоколада, който днес познаваме, с всичките му аромати и вкусове.

Иначе историята на Ивалина е съвсем обикновена. Решила да се захване с производството на шоколад заради потребностите на своето дете, което е с изострена непоносимост към млечните продукти. В списъка с разрешени храни, които получила от болницата, фигурирал и натуралния шоколад, и понеже той е сред любимите за децата, а на пазара все още липсват продукти без каквито и да е следи от мляко, започнали сами да си го правят. „Ние се придържаме към концепцията за чистички и прости продукти, в които основните съставки са захар и какао”,продължава тя. В шоколадите не се съдържа глутен,палмово масло и лецитин. Освен това са вегански. Първият шоколад който започнали да произвеждат е червен шоколад с какаови зърна и кафява нерафинирана тръстикова захар.

В Casa Kakau черпят опит директно от еквадорските фермери

Има и още една история в иначе многопластовия и разказ, за името което са си избрали- Casa Kakau.  Casa (къща от исп.) защото къщата е символ за всяко семейство, и Kakau– защото това е най-старата запазена в архивите транскрипция на името на какаото.

Предлагат осем вида шоколад включително и с чушки. В компанията работят общо пет души, а тя продължава да се развива динамично, въпреки че стартъпът е започнал работа през 2016 година. Шоколадите се произвеждат по технологията „bean to bar”. Показателно  за това, че макар и млада, семейната компания на Ивалина продължава да се развива, е фактът, че отскоро предлага още една непозната напитка за европейците-чай от какаови зърна. Интересно е че суровината внасят директно от Еквадор, като на място осъществяват контакт с местни дребни производители на какао. „За нас е важно какаото да отговаря на определени профили за вкус и аромат, които се базират на тероара където са разположени какаовите насаждения”, разяснява Ивалина. Различаването на отделните вкусове и аромати на какаото е цяла наука която се изучава подобно на тези за разпознаване на различните видове вина или сортове кафе.

„Обогатяваме знанията си непрекъснато когато се срещаме с нашите фермери, защото за ттях отглеждането на какао е традиционен поминък, както при нас е например отглеждането на маслодайната роза”, казва още тя. Наскоро са се завърнали от специализираното изложение VeganFach в Германия. „Търпемие и любов’,  са двете неща според нея, които са най-важни за всеки, който реши да стартира семеен бизнес. „Без любов и търпение, човек не може да постигне никакви материални облаги. Това е основното за нас, и всичките си продукти си ги обичаме като наши деца”, заключава тя. Рисунките върху шоколадите са още едно доказателство в подкрепа на нейните думи, защото са дело на български художник

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар