В света на механичните часовници

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
В севта на механичните часовници единственото важно нещо е времето

Механичните часовници се числят сред най-скъпите в света, а Вилхелм Риебер е от малцината майстор-часовникари, които прави подобни часовници. Всяка сутрин когато седне на работното си място, той се потапя сякаш в един друг свят. Свят на миниатюрните механизми и зъбчати колелца, свят на който бързината и припряността са чужди. Времето е това, което остава пред часовникаря за работата която извършва.

Вилхелм Риебер

Повече отри десетилетия Вилхелм Риебер изработва или поправя механични часовници като например 100 годишния ръчен часовник на фирма A. Lange & Söhne, изпаднал от ръката на един клиент. Връщането към живот на скъпоценния часовник за него означава много. „За мен подобна работа се доближава до перфекционизма  в техниката и ме вдъхновява  сам да изработвам механични часовници”, споделя Риебер. Негова изработка е са и т. нар „летящи механични часовници”– продукт на висше майсторство в часовникарското изкуство, а той е развил механизма им до перфектност. Запазена марка  за Риебер са въртящите се колела, които за минута се завъртат по веднъж около оста си.

Той е може би един от последните майстори, изработващ ръчно всички части на механичните часовници, така както са го правели предшествениците му в прединдустриалната епоха. „За мен това е връщане към традициите, защото аз съм часовникар а не роб на машините”, признава той и се счита не просто за механик, а за реставратор на часовници. За целта са необходими спокойна ръка и добро зрение.

Работата на майстор-часовникаря е сведена до перфекционизъм

Да изработи един чисто нов механичен часовник  му отнема до една година, защото при работа като неговата  сведена до перфектността, всяка част трябва да пасне до стотната от милиметъра. Признава че при реставрирането на часовници трябва да се работи с пълна концентрация, а когато приключи и механизмът заработи, приема това като награда за усилията си. „Това е като да победиш на Олимпиада”, казва майсторът.  Талантът му е наследство от семейството му, в което корените на часовникарството са от далечната 1793 година. Още на 3 години Вилхелм Риебер е в часовникарското ателие на баща си, а на 8 вече е поправил първия си ръчен часовник. Усъвършенства се в занаята, докато не става най-изкустния майстор-часовникар в Германия. Създава  собствено ателие за поправката на стари часовници. Изработването  на първия механичен часовник му отнема почти четири години, а за последния по поръчка на музея на ювелирното изкуство във Пфорцхайм му отнело година работа.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар