Приказно-вкусен свят на фантазиите създават любители сладкари в Берген

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
В Берген създават истински приказно-вкусен свят на фантаиите

Мечтали ли сте да създадете сладки изкушения, наподобяващи къщичката  от приказката за Хензел и Гретел?  В тези предколедни времена в норвежкия град  Берген това може  да стане реалност, защото в града са се събрали любители сладкари от цял свят, които трябва да създадат над 2 000 уникални произведения на сладкарското изкуство, претворявайки замъци, дворци или църкви в истински сладки изкушения образуващи цял своеобразен град. Архитект на проекта за града на сладкишите е Керти Бракстад.

„Когато хората се разхождат тук, искаме да започнат да си фантазират. Могат да си представят например, че седят в някое френско кафе, или че са в парка и се въртят на Виенско колело. По този начин искаме да ги откъснем от реалността, и да ги заведем в света на фантазиите”, казва тя.

Малки и големи се включват в инициативата

И почти целия град се включва в изпълнението на тази мисия- от детските градини през училищата, семействата и клубовете. Повече от 10 хиляди любители-сладкари се включват в инициативата да създадат един приказно вкусен свят на фантазиите. Между тях са и членовете на местния културен център.

За Марен Щрьоме да създава сладкиши заедно с нейното семейство вече се е превърнало в традиция.  „Това ми доставя удоволствие защото от една страна се срещаш с хората, а от друга правиш нещо  хубаво за Коледа”, казва тя. През тази година любителите-сладкари се вдъхновяват от историческите сгради, които се откриват  когато погледнеш през прозореца на културния център. В миналото голяма част от тях са служели за складове за риба, Днес са превърнати в музеи или магазинчета.  За да приготвите приказно-сладко произведение на изкуството за изложбата, е необходимо да проявите само малко креативност и фантазия.

Керти Бракстад

„Човек не знае никога какво ще се получи, ето защо винаги трябва  да променяме нещо. Ако получим много сладкиши във формата на Айфеловата кула, се опитваме да оформим своеобразен мини Париж, ако пък имаме една катедрала от крем, трябва да и намерим място и на нея”, продължава Керти.

Тя и нейния екип подготвят за изложбата стар басейн, в който с помощта на декори пресъздават приказна зимна атмосфера.  Когато акцията стартирала преди 26 години, градът на сладкишите е бил все още малко селце.  „Идеята за това ми хрумна през 1991 година, когато работех като шеф по маркетинга в един търговски център, където имахме пространство за изложба, и искахме да направим нещо за децата”, признава Щайнар  Кристоферсен.

Днес градът на сладкишите е магнит за публиката, защото годишно го посещават близо 100 хил. души, мнозина  от които се включват в изграждането му.  „В продължение на пет часа бяхме заедно за да създадем тези къщички от един мюзикъл,който се казва „Магическа Коледа””. казва един посетител.

Преди всичко тук фантазиите ви могат да пътешестват- от планините на Скандинавието през Айфеловата кула спирайки за кратко край Биг Бен.  Този приказно-сладък свят на фантазиите ви очаква и вас до 31 декември, ако  решите да отидете до Берген.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар