Екстремна фотография

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Исландският фотограф Рагнор Тур Сигурсон търси адреналина, заснемайки изригващи вулкани

Вулканите-носители на мощ,енергия,сила и разрушение са страст за исландците

Лавата огънят и пепелта  са страстта на исландския фотограф  Рагнор Тур Сигурсон, който в търсене на адреналина и предизвикателства  се докосва до  разрушаващата сила на вулканите. Исландия обаче предлага и други природни феномени, които Сигурсон не пропуска да документира с обектива си.

„Да отидеш толкова близо до изригващия вулкан, и да заснемеш всичко е невероятен адреналин, който те кара да достигнеш до границите на креативността.  Човек трябва да прояви доста креативност в подобни моменти, и в същото време да остане нащрек”, казва фотографът.

Рагнор Тур Сигурсон признава, че понякога е доста страшно да си в непосредствена близост до стичащата се лава

Преди всяко изригване на вулкан Сигурсон е в стихията си. Опитва се да доближи  събуждащия се великан отвсякъде посредством джип или малък самолет. „Бях много близо до него. Само сантиметри ме деляха от изригващата лава. Въпреки това бях в безопасност, защото тя се движеше доста бавно. Трябваше да бягам доста бързо, не защото можеше да се случи нещо, а защото изпитвах страх. Едва когато се отдалечиш от подобно място, можеш да видиш какво се случва около теб”, разказва фотографът.

Придобива международна известност през 2010 година след изригването на най-известния исландски вулкан-онзи с непроизносимото име  Ейяфятлайокутъл, когато направил десетки хиляди снимки, докато  облаците от пепелища блокираха въздушния транспорт на Европа.

Вулканите далеч не са единствените природни забележителности в Исландия

„По-рано все трябваше да чакам подобно събитие. Изригването на вулкана бе на 1400 метра, но  облаците с пепел се издигнаха на хиляди метри. Виждаше се пепелта но не и огъня”, спомня си той. Останал около изригващия вулкан в продължение на дни.

Вече повече от три десетилетия Рагнор Сигурсон търси мотиви за своята екстремна фотография навред из Севера- от Гренландия през Шпицберген до Северния полюс. Никъде другаде обаче природните феномени не са толкова много, колкото в родната му Исландия. Страна на огън и лед, в която 130-те вулкана и гейзери са част от идентичността на местните жители.

Вече повече от три десетилетия Сигурсон е в търсене на нови мотиви за екстремната си фотография

„Това е нещо като  страст. Ние  имаме всичко. Исландците обичат  изригванията, въпреки че понякога могат да са по-опасни. В последните десетилетия обаче имаме късмет, тъй като повечето изригвания не са опасни и единствено привличат още повече туристи”, споделя Сигурсон.  Поредната фотосесия прави  до изригнал преди хилядолетия вулкан недалеч от столицата Рейкявик. Снимането на застиналата лава под определен ъгъл и пречупване на светлината също го вдъхновява. Не изостава от иновациите и с помощта на дрон се опитва да заснеме вулкана от необичайна перспектива, винаги в търсене на следващия killer shot  (изстрел на убиеца бел. ред.).

„Винаги идва нов ден, с нова светлина  които създават нова ситуация или перспектива.Нещо ново за заснемане. Работа никога не липсва”, признава той. Неговият любим мотив обаче си остават изригващите вулкани, а кога ще се събуди отново някой от тях, предстои да видим…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар