Велосипеден бум край небостъргачите на Ню Йорк

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За пет години  броят на велосипедистите е нараснал с четвърт милион

Все повече нюйоркчани избират велосипеда като алтернативна форма на транспорт

Вълната за каране на велосипеди  вместо на автомобили, позната от десетки европейски страни, в последно време  прескочи океана, достигайки до Ню Йорк. Нещо повече градът на небостъргачите е изправен пред истинска велореволюция, защото в стремежа  си да запазят чиста околната среда, все повече жители на американската метрополия настояват за изграждане на инфраструктура и мрежа за наем на колелета. У тях расте убеждението, че алтернативния транспорт може да стане ключ към преодоляване и на задръстванията.

Стоянките за велосипеди под наем никнат като гъби

Станциите за наем на велосипеди в Ню Йорк вече никнат като гъби след дъжд. „Всеки тук се бори за място под слънцето- пешеходците,шофьорите и каращите велосипеди”, смята велосипедистът Дъг Грабинер. Моделът за наем на колело, вместо да караш кола печели все повече привърженици в Ню Йорк и се радва на успех.

Според изследване на местните транспортни власти от началото на 2017 година почти 780 хил. жители на града са предпочели велосипедите. Това е с четвърт милион души повече в сравнение с бро им преди пет години.

„Необходимо е да натиснем властите за изграждане на още велоалеи, които да преминават по центъра на града, и за поставяне на табели”, смята Емили Ласар. Според нея все повече хора  вярват, че когато карат велосипеди са добре видми за останалите участници в транспорта. Въпреки това карането между колите все още ужасява мнозина, а по данни на властите през миналата година на пътя са загинали 16 велосипедисти.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар