Growing Underground: Ферма под земята

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
В стремежа си да отглеждат зеленчуци в градски условия, предприемчиви британци създадоха ферма под земята

Двама лондонски предприемачи  са разработили необичаен модел на ферма,  находяща  се…под земята и то не къде да е, а в британската столица Лондон. На 33 метра под улиците на града те отглеждат зеленчуци в канализацията на града, и се надяват, че в бъдеще подобни ферми могат да се справят успешно с изхранването на все по-увеличаващото се население на големите метрополии. Проектът им е наречен Zero Carbon Food. Отглеждат основно подправки и ранни зеленчуци. Основната им грижа подобно на всички жители на Острова разбира  се е предстоящият Brexit.

„Климатичните условия” под земята са отлични за покълване на семена

Зеленчуци и подправки в бъдеще могат да се отглеждат под големите метрополии

За да реализират проекта си, са събрали средства с помощта на една crowdfunding платформа. Отглеждат растенията чрез  система за хидропоника. Зеленчуците и подправките с интензивен вкус стават все по-предпочитани за британците. Във фермата са инсталирали и система с изкуствено LED осветление, под което отглеждат кориандър, див чесън и такива нетипични растения като уасаби (японски хрян бел.ред.) и синап. В съседно помещение пък отглеждат семена върху рогозки. „Климатичните условия” под земята са изключително подходящи защото заради топлината и високата влажност те покълват само за пет дни.

Индустриалното земеделие ск0ро  няма да е достатъчно за изхранване на човечеството

Днешното индустриално земеделие няма да може да изхрани хората през 2050 г.

По мнението на експерти до 2050 година почти 80% от населението на земята ще живее в индустриални области. Индустриалното земеделие, такова, каквото функционира днес почти няма да може да изхранва населението след три десетилетия. „Ние искаме да отглеждаме нашите растения там, където продуктите ни ще бъдат консумирани- в градовете”, казва Стив Дринг, един от предприемачите, по чиито идея е изградена подземната ферма. Така според него ще се пестят транспортни разходи, и ще се намали изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата.

Brexit поставя предприемачите пред несигурно бъдеще

Подобни алтернативни концепции на земеделие, доближаващи го до градски условия, функционират от доста време в редица страни като Сингапур и САЩ. Моделът с подземната ферма във Великобритания също  е доста успешен, и тя вече доставя на местни пазари близо 5 000 пакета със зеленчуци. Предприемачите обаче са притеснени , тъй като  клиенти  инвеститори могат да загубят финансовата си стабилност след Brexit. Най-лошото за местните фермери ще е да загубят субсидиите от Брюксел, след като приключи програмата за подпомагането им през 2019 година, смятат те.

Мартин  Иванов

по материали от Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар