Нюрнберг-съкровищницата на коледните меденки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Меденките на Елиза имат запазено място на коледния пазар в Нюрнберг

Дойде ли Коледа, няма друго местенце в Германия, където да се пазят толкова ревностно традициите от миналото, както в Нюрнберг. В града се организира един от най-красивите коледни пазари, а неизменно място на него заедно с  греяното вино и всички други специалитети  имат и коледните меденки, тайната за които се съхранява от векове насам. Благодарение на това, че през Средновековието градът е имал важно място по пътя на редица стоки, е успял да запази и редица ценни подправки, час от които днешните жители на града добавят към типичните местни ястия.

Коледните меденки не само са любими на децата, но се изнасят по цял свят

Иначе Нюрнберг привлича туристи със своята крепост, катедралата Св. Лоренц и Стария град. В дните преди Коледа обаче сладките меденки, които може да откриете на всеки ъгъл, се превръщат във визитна картичка на Нюрнберг. Особено голямо е разнообразието им на споменатия коледен базар. Тук можеш да видиш още от сутринта най-ревностните любители на коледни меденки, които да изпробват най-различни вкусове.

И какви могат да са те? „На шоколад”, казват две момиченца, докато си похапват сладко сладко. „Меденките които са продукт на индустриалното производство са сладки, но във вкуса на тези от Нюрнберг можеш да усетиш всички подправки”, споделя една жена.  За друга посетителка на пазара вкусът им е нито мек, нито твърд. „Много свеш вкус и отлична комбинация на подправки”, казва трета.

В Нюрнберг се срещат на всеки ъгъл

Нюрнбергските меденки са истинска експортна марка, защото годишно местните производители изнасят милиони меденки за цял свят. Колкото и разнообразна  е глазурата, толкова и еднакво е съдържанието на автентичните коледни меденки от Нюрнберг, защото рецептата не се е променяла от столетия.

Ангелина Байер

„Използваме три вида ядки, като още от Средновековието най-важната им съставка е медът като добавяме и някои типични подправки като кори от цитрусови плодове,” ,казва Ангелина Байер. В миналото в Нюрнберг по различни търговски пътища са се стичали подправки от най-различни точки на познатия  свят- от Мадагаскар, Индия,Мексико или Суматра. Първото свидетелство, че тук са се произвеждали меденки е от 14-ти век. През 1643 година е създадена първата манифактура за производство на нюрнбергски меденки, и е развита технологията за влагане на автентична смесица от подправки в тях, запазила се и до наши дни. „В меденките  се съдържат най-различни подправки сред които кардамон, каранфил и джинджифил”, допълва тя.

Йозеф Бухнер

Ядки,подправки,сушени плодове и много мед. Това е най-общо казано съдържанието на меденките, което е запазено и до днес.  Известни са още като „меденките на Елиза” (Elisen Lebkuchen).  Как се произвеждат те днес могат да ви демонстрират в местния Музей на индустрията.  „Оформят  се ръчно  със специален  занаятчийски уред, който се ползва за заглаждане на тестото, и се използва повече от 200 години”, разкрива майстор-пекарят Йозеф бухнер. Той ги оформя и украсява само за 15-тина минути, но откъде е дошло името им?

„Има най-различни версии за произхода му, но най-красивата е свързана с дъщерята на местен пекар, която била много болна. Наричала се Елиза. За да помогне за излекуването и нейният баща вложил най-добрите съставки в направата на специални меденки, които нарекъл на нейно име”, разкрива майсторът.

Дали направата им е спомогнала за оздравяването на щерката на пекаря, не е стигнало до нас. Това което е останало и е част от Рождество заедно с греяното вино и песните, са само „меденките на Елиза”.

Мартин Иванов

по материали на :”Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар