В търсене на истинското щастие

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Домът е един от оазисите на щастието за датчаните

Едно особено усещане кара датчаните да се чувстват щастливи

Вярвате или не в истинското щастие, то сигурно е заложено в повече в гените на някои народи, и в по-малка степен е сред наследствените белези на други. Сред най-щастливите хора на света поне според ежегодните класации обаче са датчаните. Мнозина се питат сигурно, каква е причината почти всеки път да заемат лидерската позиция, а Коледата е само поредния повод да се чувстват истински щастливи. В опит да открие тайната на сънародниците си, Майк Викинг е написал специална книга, и смята  че е научил отговора. „Той се крие в една дума „hygge”. Свързано е с общността и изкуството да създаваш една неповторима атмосфера.Става дума за равноправието и възможността да се радваш на малките неща”, смята Викинг.

За датчаните според него  „hygge” е част от националната им идентичност , подобно на усещането да са свободни у американците. „То е част от нашето ДНК”, потвърждава той. Произходът на думата „hygge”най-вероятно е от норвежки език, и означава да се чувстваш добре. А какво намират датчаните за особено в това, да се чувстваш добре?

Майк Викинг

„Това е например когато пиеш чаша горещ шоколад или чай. Или ако си похапваш нещо сладичко, докато водиш някой задълбочен разговор”, смята един датчанин. За други това е да си седиш на дивана, или когато запалиш  свещ у дома. Гледането на някой филм, или четенето на книга също е сред малките неща, които могат да накарат датчаните да се чувстват истински щастливи.

Майк Викинг е ръководител на Датския институт за изследване на щастието и е открил че единственото по рода си чувство, което датчаните притежават, ги кара да се чувстват щастливи. ”Искаме да разберем защо всяка година оглавяваме класацията на най-щастливите хора на света. Едната причина е политическата система, голямото доверие на хората в  социалното и здравно осигуряване-също. Но ситуацията в останалите северни страни е подобна, и искаме да научим, защо хората в Дания се чувстват по-добре, отколкото тези в Швеция, Финландия или Норвегия”, казва Викинг.

Да прекарват времето си заедно, или да създават уют на трапезата приготвяйки сами храната- всичко това е „hygge”. .Това се усеща особено по време на коледните празници, когато всеки обича да похапва типичните местни ябълкови сладкиши гарнирани със скандинавско греяно вино  на коледните базари. Или посещенията на прочутия парк „Тиволи”, облян предколедно в милиони светлини. Зимата е основният сезон, когато  датчаните се чувстват най-добре. „Практикуваме „hygge” през цялата година, но през зимата това чувство се превръща в стратегия за оцеляването ни. Събираме най-доброто от цялата година, а студът ни кара да си стоим вкъщи”, смята Викинг.

Домът е „оазис на щастието“ за датчаните особено през зимата

Ето защо датчаните се чувстват най-добре през зимата у дома. Никой в Европа няма по-голяма жилищна площ на глава от населението от датчаните, и те възприемат домовете си като оазиси на щастието, в които светлината и огъня имат особено важно значение. „Има една основна причина, защо използваме двойно повече восък за свещи отколкото австрийците, които са на второ място. При нас температурите са сред най-ниските в Европа, и се нуждаем от достатъчно индиректна светлина, за да създадем истински уютна атмосфера”, разяснява той.

И датчаните не са от най-пестеливите, когато се касае за покупката на хубаво жилище. Северноевропейците пък са световно известни със своя дизайн. Само лампите, проектирани от Паул Хенингсен и стила на Арне Якобсен са два от примерите за това. Дали хубавия дизайн прави хората щастливи, или щастливите  хора правят хубав дизайн? „„hygge” за датчаните е  дума, описваща дадена ситуация. Не можем да кажем, че някой дизайнер проектира нещо основано на нея. Тази дума обаче е залегнала дълбоко в културата ни ”, смята дизайнерката Николина Олсен-Руле.

С „hygge” може да  се означава и нещо толкова просто, като разходка в парка. „Тази дума не се свързва с консуматорсвото, и когато човек отиде с някого в ресторант, който му се струва по-скъп, може да я използва като предлог и да каже: „Не може ли да отидем  някъде другъде, където човек се чувства по-добре””, казва Викинг. Тоест това е винаги едно динамично понятие и се свързва с малките неща, които могат да зарадват някого. По време на Коледа това усещане се свързва не със скъпите подаръци, а с радостта на всеки да е със семейството  в Дания, както и навсякъде другаде по света…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар