Интернет без ограничения

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Пра-баба блогер покори социалните мрежи

Боравенето с технологичните джаджи на съвременността не е проблем за Валентина Алексеевна

85-годишната Валентина Алексеевна от Краснодаррския край  е доказателство, че за съвременните технологии граници и възрастови бариери няма. Както съобщи руската обществена телевизия, възрастната дама  покори за отрицателно време света на интернета със своята страничка, в която разказва човешки истории- за това как е преживяла например войната, за почивките на курорта или за дамския гардероб. Най-очаквани от хилядите и последователи  са обаче рецептите за десетките ястия с които преди да нагости семейството си, публикува в мрежата. Употребата на всякакви мобилни джаджи за възрастната дама не е проблем. Демонстрира го пред екипа на телевизията, заснемайки и поствайки току що приготвените домашни кифлички.

Снимки на пресните кифлички тутакси се озовават в интернет

„Те откровено ми пишат, че чакат всяка моя публикация. Напишете повече, защо само толкова малко, сякаш съм обвързана с това”, казва Валентина. На нейния  стил могат да завидят мнозина. защото ежедневно си прави традиционния макиаж. Блогът и  Заметки бабушки Вали  вече има хиляди последователи, привлечени от искрените разкази за детството и войната, за днешните и минали политически деятели и за реколтата в любимата и градина. Това е блог за семейните ценности, и затова и помагат всички членове на семейството.

Разкажете как прекарвахте на Нова година по време на войната. Вие тогава сте били в училище. Имаше ли подаръци?

Интернет без ограничения

 „Какви подаръци да има?”, и разказва пред екипа на телевизията на кратко за отминалите времена.  И разказите и са така увлекателни, сякаш приличат на спомени, извадени  от стария скрин на баба. Ето какво си спомня за 1954 г. „През 1954 г. завърших Института за народно стопанство  „Г.В.Плеханов” в специалност икономист-счетоводител”. Групата ни водеше Владимир Сергеевич (фамилията му не помня), Преподаваше ни икономика на промишлеността, и през 1954 година навършваше 50 години. Беше нужно да му купим подарък. Взехме му дървен шах. Подобен подарък в онези времена беше доста престижен. Той ни благодари и се зарадва..” (превод мой).  След това отишли да разгледат  изложението посветено на достиженията на народното стопанство (ВДНХ), провеждащо се за пръв път след края на войната.

„Първите „стъпки“ в автоматизацията на икономиката бяха представени чрез тъкачни станове с управление, големи компютри, перфоратори и таболатори…”, спомня си още старата дама.

 „Хубаво е че тогава хората са били така  сплотени и са държали толкова един за друг”, пише пък в коментар една читателка.

Валентина Алексеевна дошла да живее наскоро при роднините си в Краснодарския край, и търсела възможност да завърже нови познанства. Тогава близките и я посъветвали да си направи страничка в интернет. Така започнала кариерата и на блогър. Най-възрастната блогърка в света обаче е 105-годишната шведка Дагни Карлсен, която и послужила за пример. „Направихме всички настройки на телефона като и показахме всичко, и до вечерта вече започна да публикува материали”, разказва нейна сродница.

Последвал истински бум  от интересни въпроси, на които започнала да отговаря.  Старата дама има време и за фитнес на местната площадка въпреки достолепната си възраст.. „Ако усетя че нещо ме боли, веднага започвам с физкултура”, признава Валентина.  За своята дейност в интернет споделя, че колкото повече последователи има, толкова по-добре, но не планира все пак да набере милиони читатели на своите истории. Инициативност обаче не липсва, защото в специално видео публикувано на нейната страничка обявила фотоконкурс за любимия и сорт домати.

Мартин Иванов

По материали на ОРТ/instagram

Снимки: ОРТ/instagram

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар