С аромат на бергамот

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Зеленото злато на Калабрия е търсено заради богатото съдържание на етерични масла

Бергамот-зеленото злато на Калабрия

Той е малък и зелен плод- хибрид между зелен лимон и кисел портокал. Отглежда се основно в Калабрия,. Расте на ниски дървета, като цъфти през април, а плодовете се прибират  между ноември и март. Някои смятат че бергамот е внесен в Италия през 18-ти век, а според други този цитрусов плод е бил познат на древните египтяни.

Анджело Ломго

Бергамот е доста търсен по света, защото е богат на етерични масла. „В първата си фаза на растеж плодовете са още зелени, а есенцията която се извлича от него е тъмно зелена. Тя намира широко приложение в козметиката и фармацевтичната индустрия”, разказва Анджело Ломго.

В неговата семейна ферма обаче се цени всичко –от кората до плодовете, а не само етеричните масла. За извличането на литър етерично масло са необходими около 200 килограма плодове, след което от него се произвеждат не само козметични продукти като парфюми и кремове, но и ликьор, сокове и сладка и бомбони.

Днес от цитрусовия плод се прави почти всичко- от козметика през сладка до ликьор и бомбони

Все пак италианците трябва да са благодарни на германеца Йоахим Мариа Фарина, който открил ценните качества на този плод, създал на основата на етерично масло от бергамот още през 18-ти век ароматна вода, която се произвежда и до днес, и носи името „Кьолнска вода”.

Джузепа Калеа е израснала с плодовете на бергамоте, и е убедена, че именно те са причината да се чувства все така добре. „Пия сок от бергамот, а когато прибираме реколтата си похапвам по някой и друг плод, защото е полезно за холестерина. Това го казват всички, дори лекарите”, казва възрастната жена.

Бергамот е едно истинско чудо, плод с противовъзпалителен ефект, спомагащ за намаляване на температурата и не на последно място доставящ удоволствие със своя вкус и аромат….

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар