Архитектура на тортичките

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Украинката Динара Каско твори сладкишчета дигитално, вдъхновена от заобикалщите  я геометрични форми

Вместо архитектурни проекти, Динара създава на своя компютър проекти за тортички

Сладкарството вече не е само аналогово, а благодарение на технологиите от ръчен занаят може да се превърне в лесно и доставящо удоволствие занимание, което да ви позволи да претворите идеите си в нещо наистина красиво и вкусно. Подобно на украинката Динара Каско, чиито сладкиши създадени с помощта на 3D принтер представляват истински скулптури. Като архитект младата жена е страстен почитател на геометричните форми, превърнала страстта си в едно уникално хоби. Само в Instagram има над половин милион последователи.

Динара създава необичайни форми, вдъхновена от геометрията

Преосмисляйки цветовете, формите и съставките Динара  създава истински изкушения не само за небцето, но и за очите. Всичко това прави възможно чрез своя 3D принтер в хола. Тук тя създава своите необичайни форми, които изработва от първо от силикон. „Създаването на един от моделите ни отне 15 часа. Обикновено за това се нуждаем от минимум три дни. Дори имахме случай при който една форма за печене се отпечатваше в продължение на седмица”, казва Динара.

Създава прототипите на своя компютър, и въпреки че е дипломиран архитект, сладкарското изкуство в момента е областта в която търси развитие на своите идеи. И вместо строителни планове тя проектира собствени форми за тортички и сладкиши.

„Видях тази снимка на магнитни полета в интернет, и си помислих защо пък тяхната необичайна форма не се претвори за торта”, казва усмихната Динара. За формички използва и необичайно изглеждащи фрактални структури. „Когато хората ме запитат откъде получавам вдъхновение за формите които създавам, им отговарям отвсякъде, дори от необичайната форма на някой зеленчук”, продължава тя.

Или от архитектурата в родния и град Харков. Освен в Интернет Динара е страшно популярна и в реалния живот, тъй като води работилници в които обучава хора от цял свят на своята архитектура на тортичките.. „Ако човек иска да направи нещо сладичко в някаква вълнообразна форма, то определено трябва да ползва мус или желатин, които позволяват подобна гъвкавост, съветва Динара.

Благодарна е на социалните мрежи че са популяризирали работата и

Последното и творение е класическо, защото използва основно масло, брашно и яйца. „Интересувам се от пробването на рецепти, в които се съдържат забранени съставки, такива за тортички за вегани или хора с хранителна непоносимост”, разкрива  тя. Според нея изпълнението на подобни рецепти кара човек да се замисли какви точно съставки да използва, и да си припомня знанията по химия и физика от училищната скамейка.

След половин час на хладно, тестото за нейното творение е готово. и може да се притвори от силикон. С помощта на шприца прави и съответния цвят. Каквото и да излезе от нейните ръце, то винаги следва законите на математиката и формите на архитектурата. Със своите компютърни форми Динара открила една незаета до момента пазарна ниша. „Мисля си че за моята кариера мога да съм благодарна на социални мрежи като Instagram, защото иначе си стоя у дома, и никой не знае нищо за работата ми”, казва Динара.

Така благодарение на интернет и много часове в проектирането на необичайните си форми Динара демонстрира работата си пред все повече почитатели от цял свят.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле” /Instagram

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар