„Munch’s Hus“ носи духът на викингите в Берлин

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Сбъднал мечтата си  Кенет Герунд пренесъл част от родната кухня в германската столица

Munch’s Hus носи духът на викингите…

Не е необходимо да отидете чак до Норвегия, за да усетите духът на викингите. Може да го сторите и в Берлин, където се намира единственият в Германия норвежки ресторант, в който сред специалитетите е и печено дивечово месо от лос. Тук е пренесъл и част от  кухнята на родината си Кенет Герунд.

„За мен Берлин има голямо значение, защото е един чудесен град в който живея. Тук се чувствам добре, и останах заради съпругата си, която срещнах в Берлин“, казва Герун.

…и Едуард Монк

Отваря своя ресторант „Munch’s Hus“ още през 2001 година, когато е на 28 години. В началото нещата не потръгнали, но постепенно столичани припознали неговото заведение, и то станало предпочитано място за все повече хора. То  носи името на норвежкия художник Едуард Мунк, копия на чиито картини са окачени и по стените на ресторанта.

Кенет Герунд

„Още от дете си мечтаех за собствен ресторант, и след като работих 10 години в различни заведения тук, най-накрая реших да изпълня мечтата си, и да си отворя собствен ресторант”, разказва той.

Обучил се за готвач в Норвегия, на 19 вече практикувал професията като готвач в норвежката военноморска флота, където рибата директно от морето се озовавала в тигана му. Тя е сред основните храни и в менюто на ресторанта му, заедно с печено месо от лос сервиран със специален сос. „Съставките му са специфични за нашата кухня, и той е част от трапезата ни”, разяснява Герунд.

Печено месо от лос с картофено пюре,кестени и желе от френско грозде

Месото от лос е също традиция да се похапва в Норвегия, като особено вкусно е месото от плешката.  Подправя се със сол, чер пипер и хвойна и се запича за около 20 минути в нагрята до 180 градуса фурна. Сервира се с картофено пюре, кестени и желе от френско грозде.

„Месото от лос може да се стори екзотично за някои, но то няма вкуса на типичния дивеч, а е с доста мек и приятен вкус наподобяващ този на говеждото”, разяснява майстор готвачът.  „Munch’s Hus“ се намира в Берлин Шьонеберг, недалеч от дома на Кенет Герунд. Въпреки че наемите тук не са никак ниски, ресторантът вече е намерил своето място, и в него си е похапвал дори норвежкия престолонаследник Магнус Хокон.

Когато не е в ресторанта Кенет отмаря със семейството си в наблизо намиращия се парк. „Въпреки че Берлин е част от живота ми, много се радвам когато се връщам в Норвегия по време на отпуската си, където караме ски със сина ми”, разказва той.  Там той е сред природата и семейството от детските си години. В  Берлин пък  е неговото настояще, където е сбъднал мечтата да има свой собствен ресторант, чрез който да пренесе и частица от духа на викингите….

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „ДойчеВеле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар