Истинските лица на Европа

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Германският фотограф Щефан Ендерс показва светът извън Брюксел

Истинските лица на Европа

Техните лица няма да видите нито в Лондон, нито в Париж или Брюксел. Те обаче присъстват в снимките на германския фотограф Щефан Ендерс, който обикаля Европа за да запечата историите на хора, които в повечето случаи дори не са европейци по произход, но са част от живота на Стария континент.

Щефан Ендерс пътува из Европа, за да покаже живота на обикновените хора далеч от Брюксел

Показва ги в специална изложба наречена „Светът извън Брюксел”.Заснети в черно и бяло. Хора разноцветни с ясен поглед към камерата. „Исках да разкажа за Европата, но по начин, по който до момента не се говори толкова много, засягайки горещите въпроси, които не са били представяни до момента по този начин”, казва фотографът. „Исках да покажа истории не от местата, които познаваме всички като Берлин,Лондон или Брюксел, а да видя  как тече нормалния живот на места отдалечени от тези градове”, продължава той. Извън това Щефан Ендерс е преподавател по фотография в университета на град Майнц. Като всеки страстен фотограф изпитва истинско вдъхновение дори само когато види резултата от работата си, проявявайки своите снимки.

Моментите  в които изпитва радост са и срещите с хората, обект на неговите снимки, които открива на места като северноиспанския Сан Себастиян. „Стоях си на брега на океана, когато до мен се приближи човек, който изненадващо заговори на немски език и се представи като Рудолф. Разказа ми че семейството му е било изселено от Германия в страната на баските още когато е бил дете. Днес е женен за испанка, но въпреки това се чувства германец. За  своите пет деца  обаче ми каза, че те не са нито испанци, нито германци, а просто европейци”, разказва Ендерс.

Зад романтичното излъчване някои от снимките крият съвсем различна история

Неговата изложба с истинските лица на Европа също пътешества. Първата  и спирка бе Брюксел, последвана от родния Майнц, и продължава пътешествието си из континента. Заедно с черно-белите снимки показва и цветни такива, документиращи ситуацията в Европа. „Особено ме впечатли едно семейство бежанци, което заснех в Сицилия. Те ми казаха, че са от малцината бежанци, които не са искали да дойдат в Европа, защото са прочели колко хора са се удавили в Средиземно море, а мъжът е бил заплашван от полицаите”, продължава разказа си фотографът. Емигрантите се оказали либийци. Мъжът имал работа в родината си, но заплашен от въоражени хора, е трябвало да напусне Африка.

Това което на пръв поглед е идилично, изглежда често съвсем друго. „Тези романтично изглеждащи снимки всъщност са от гробище на бежански лодки, които италианските власти не знаят как да отстранят”, разяснява Ендерс. Неговите снимки показващи живота по крайбрежията на Европа възбуждат любопитството на хората. Щефан Ендерс е не само голям фотограф, но и голям разказвач на истории, и част от тях разказващи за света, такъв, какъвто още не сме го виждали са публикувани и в специален фотоалбум  озаглавен: ”Светът далече от Брюксел”.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар