Жоао Силва твори кулинарни шедьоври насред Атлантика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

На Сао Томе може да пробвате пастет от манго и кисело мляко

Жоао Силва е истинска звезда на Сао Томе

Сао Томе и Принсипи не е сред най-популярните дестинации дори за заклети пътешественици, но при условие  че ви се отдаде възможност да я посетите, трябва да знаете, че съвсем не е изостанала в кулинарно отношение, макар бившата португалска колония да е сред най бедните в Африка.

Там може да пробвате например пастет от манго с кисело мляко или сладкиш с маниока и сирене. Дело са на готвача Жоао Карлос Силва, който от 20 години държи ресторант на архипелага. Той е истинска телевизионна звезда, известен с кулинарните си предавания в цяла Португалия. Създава своите шедьоври  използвайки био и регионални продукти.  Ресторантът и хотела в колониален стил се намират в плантация от времената, в които Сао Томе е бил под португалско владичество. Голяма част от зеленчуците и плодовете Жоао силва набавя от собствената си градина, а все повече гости оценяват неговите специалитети.я „Не съм очаквал точно тук на Сан Томе да попадна на такъв майстор готвач, но е това е добре, защото всички го познават и могат да се насладят на неговата кухн, казва един от тях.

Малката група от острови е твърде бедна и зависима от финансовата помощ получавана отвън. Ето защо туризмът е един от най-важните източници, нещо от което се възползва и Жоао Силва, гощавайки дневно между 30 и 40 гости със свежи и оригинални ястия.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар