Plogging- тичай за здраве и в името на природата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Нова форма на стрийт фитнес набира скорост в Швеция

По Plogging вече са се заразили и жителите на Стокхолм

На кой  друг  ако не на шведите, славещи се  с отговорността си  за опазване на околната среда може да им хрумне една интересна инициатива, която набира все по-голяма популярност в последно време-наречена Plogging. Това е универсална форма на стрийт фитнес, съчетаваща джогинг и събиране на отпадъци, която дори може да се упражнява с домашния любимец.

По Plogging вече са се заразили и жителите на Стокхолм, които подобно на търсачи на съкровища потичват с найлонови торби в ръце, като същевременно събират боклуците по улицата. Ерик Хус е един от първите, които се включили в Plogging, и сега организира специални турове из улиците на шведската столица  за всички желаещи да се включат. „Както може да се види навсякъде по улицата е пълно с отпадъци, но зад мен остава чисто”, казва Ерик, като се надява, че с примера си може да зарази и околните да правят същото- да тичат освен за здраве, и в името на природата, докато показва колко боклук е събрал за кратък 25-метров джогинг. Plogging идва от шведската дума за събирам и джогинг, а идеята за движението възникнала само преди няколко месеца. „Всеки се притеснява когато започне да събира нещо чуждо, но най-важното е веднъж да опита, тогава всичко става”, казва един от включилите се в Plogging участници.

„За мен е много просто защото работя в една станция за рециклиране на отпадъци в Упсала”, казва друга запалена по тази новаторска форма на стрийт фитнес, според която е по-важно човек да допринася за чистотата на природата. За повечето участници почистването на чуждите отпадъци комбинирано с изразходване на известни физически  усилия носи удовлетворение и с това, че подобрява и здравословния им тонус,

„Хората се вдъхновяват непрекъснато от идеята, а ние имаме вече повече от 80 Plogging събития в цялата страна. Всяка седмица чуваме за нови”, казва Ерик. И движението продължава да печеливсе по-голяма популярност, а на толкова много събрани отпадъци могат да се радват само тези спортуващи активно и с мисъл за състоянието на заобикалящата ги среда.  Само след час Plogging найлоновите торби са вече празни, а организмът е фит и в кондиция.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимка:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар