Експлозивни светлини

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×

За Луси Колдова да следваш инстинкта си е основно усещане, което трябва да притежава всеки дизайнер

Инсталациите на Луси Колдова са истинска експлозия на светлини

Чешката дизайнерка Луси Колдова съчетава старинното и модерното, непреходното и експлозивното. В творчеството и се сливат старинното чешко стъкларско изкуство и съвременни светлинни техники. През 2013 година тя е обявена в родината си за дизайнер на годината.

Луси Колдова си играе със светлината и енергията която излъчва. Комбинира различни материали със светлината, като например един оникс, на който светлината придава особено излъчване, инсталация наречена от нея „Макарон”.

„Светлината е феномен, който човек не може да разбере напълно. Емоционална, и в същото време силен източник на енергия”, казва Луси, впечатлена от нейната сила, смесена с прозрачността, цветовете и блясъка на стъклото. Луси завършва архитектура и и дизайн в Пражката академия по изкуствата, след което през 2009 година заминава за Париж. След това създава свое дизайнерско студио в чешката столица, където твори заедно със своя екип. Понякога по думите и един проект и отнема до година време.

„За светлината е важен източникът. Когато започвам нов проект, винаги се замислям от какъв вид източник на светлина имам нужда, след което изграждам моята концепция. Има толкова различни източници на светлина с които можеш да си играеш”, разкрива дизайнерката.

Луси Колдова е гост на тазгодишното специализирано изложение за мебели IMM в Кьолн, където се представя в инсталацията „Къщата на 2018 г.”, за която всяка година се кани водещ дизайнер, който да представи своята визия. Тази на Луси Колдова разбира се е свързана основно със светлината.  Някои от проектите си е създала специално за тази инсталация.

Дизайнерката изразява това което мисли чрез светлината и стъклото

„Искам да покажа как светлината може да повлияе на настроението в дадено пространство, защото когато човек си е у дома тя трябва да му носи нужната сигурност и отмора за да може да зареди батериите си”, смята Луси.

На почти 150 километра от Прага в Янщайн се намира една стъкларска фабрика, от която дизайнерката набавя стъклени лампи за своите проекти. Основана в началото на по-миналия век, манифактурата първоначално е била специализирана за производството на ежедневни продукти, докато не става собственост на Ян Рабел през  1997 година.

„Производството на стъкло в Чехия е с огромни традиции, но най-важното според мен е, че нашите майстори искат да опростяват  все повече нещата, стремейки се да откриват нови или да комбинират съществуващи техники за да произвеждат точно този продукт”, казва Рабел.

За майсторите от неговата фабрика поръчките на Луси често са своеобразно предизвикателство заради необичайните и нестандартни идеи на дизайнерката, която проби на международната сцена още с „Мафин”, първите си проекти на осветителни тела. „Следвам инстинктите си, и създавам това, което е в главата ми. Това е основно усещане за дизайнера. Казваш каквото мислиш, а аз се опитвам да го казвам чрез моите обекти и светлината”, признава Луси. В търсенето на нещо ново Луси често прекрачва границите на възможното, създавайки елегнтни и красиви лампи-една истинска експлозия на светлини…

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар