Да си купиш частица от френския романтизъм

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

25 хил. души станаха собственици на френски замък в руини

Една необичайна кампания доведе до привличането на 25 хил. души към каузата за спасяване на част от френския романтизъм

Една необичайна crowdfunding кампания направи 25 000 души от цял свят собственици на парче от френския романтизъм и с това допринесе  за събирането на средства за реставрирането на намиращия се в руини замък La Mothe-Chandeniers. Той е дворец  сякаш от приказките, въпреки че е почти разрушен, но точно това е привлякло интереса на толкова много хора. „Тези романтични руини впечатлиха хора от цял свят и ги  накара да се включат в тази необичайна кампаня за да си купят частица от френския романтизъм”, казва Роман Дюламе от crowldfunding платформата dartagnas.fr. С това според него те са дали своя принос за запазване на част от културно-историческото наследство на страната. В резултат на акцията са събрани над 1,5 млн. евро, което е европейски рекорд.

Новите собственици на замъка идват от 110 различни страни, включително и от Афганистан и Палестина. Голяма част от тях са французи и американци.  Сега предстои реставрацията на La Mothe-Chandeniers.

За реставриране на замъка ще отидат милиони евро, и ще са нужни 10 години

„От една страна можем да поздравим тези хора, от друга страна сме загрижени за общото състояние на замъка, защото някои части като сводовете и подовете са в критично състояние. Природата отново е завзела двореца, и същевременно  го е запазила от пълно разрушаване”, казва архитектът Карстен Ханазен.

Корените на La Mothe-Chandeniers отвеждат към Средновековието, и той има твърде богата история зад себе си. Реставрацията му ще продължи 10 години и ще струва милиони евро. Междувременно се очаква в това време той да отвори врати за концерти и други културни събития.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар