Винени вдъхновения с аромат на череши и виолетки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Винопроизводителите търсят път към потребителите, пробвайки  непознати сортове

Традиционният германски сорт „Дорнфелдер“ дава отлични резултати в нашите климатични условия

Тенденциите във вкусовите предпочитания на потребителите се менят всяка година, и това стимулира все повече български винопроизводители да променят своята гама от вина, вкарвайки в палитрата от вкусове и аромати някои по-редки сортове грозде, или експериментирайки с недотам познати по нашите географски ширини германски и италиански сортове, които се оказват добре приети в нашите климатични условия, особено в южната част на страната. Това се убедихме по време и на последното издание на специализираното изложение АГРА 2018 в Пловдив.

Един от примерите за това е голям винопроизводител от Южна България, който експериментира със германските сортове „Регент” и „Дорнфелдер”. „Те са много добре приети у нас, и специфичното при тях е, че са специално  селектирани  червени сортове грозде, че да издържат на по-неблагоприятни климатични условия, каквито са в Германия и да дават плод”, сподели технологът на винарната Николай Кръстов  . Вината от тези сортове се отличават с доста по-специфичен вкус и аромати в сравнение с класическите „Каберне Совиньон” или „Каберне Фран”.

Решили да пробват как ще се развият тези сортове у нас, и климатичните условия не се оказали никак лоши за развитието им, а гроздето натрупало недостижима за германските ширини захарност от 25-26%, което за подобни ранни сортове е много добър атестат за потенциал. „Богатата обагреност и ниското съдържание на танини позволяват виното да се пие като младо , и „Дорнфелдер” е с подобни качества”, продължава той. Масивите със сравнително непознатите сортове грозде се намират в землището на село Найден Герово до Съединение. Този сорт се характеризира с добра плодовитост и добив, а вината са с добър киселинен баланс и се цени заради потенциала му на стареене. „Регент” е известен с високата си устойчивост на болести, а вината се характеризират с меки танини и аромат на череша и френско грозде.

Български винопроизводители все повече експериментират с непознати сортове грозде

Тези сортове грозде наподобяват според него по качества „Пино ноар” като аромат и лекота, но като обагреност са доста по-добри от „Каберне совиньон”.  По-голяма част от  продукцията е предназначена  за вътрешния пазар, но има интерес към вината от страни като Южна Африка и Китай.

Друг подобен непознат сорт е „Тибердорф”, който както твърдят от голям винопроизводител ако узрее добре, придава доста аромат и чудесен цвят на вината. „Уникален сорт, който не е известен у нас, труден  е за производство на вина, но ако се смеси например с „Каберне” и „Мерло” се получава уникална комбинация’, споделиха от компанията. Поради неизвестността на подобни сортове у нас и с цел да намерят пазари, те се комбинират с общоприети сортове, защото потребителят рядко е отворен към нови и неизвестни вкусове и аромати.

Възходът на „Сира”

Сред по-познатите  сортове у нас е „Сира”, която по популярност вече измества традиционните сортове като „Мерло” и „Мавруд” . Това е свързано и с промените в нагласите на потребителите в последните години, които вече разбират, че цената на виното не е основния показател за качествата му. Сирата е червен винен  сорт грозде,който от 2001 година се отглежда и у нас. Ранен до средно зреещ сорт, който в нашите климатични условия узрява до средата на август. Подходящ е за направата на висококачествени купажни вина и розета. Младите вина са с типични тонове на виолетки, екзотични цветя, розмарин и касис. Още една причина кара все повече винопроизводители  да търсят нестандартни комбинации на вкусове и аромати между утвърдени сортове и неизвестни за потребителите- склонността на последните към регионалните листи, а пък местните сортове остават неразпознаваеми на външните пазари. Потвърждават го и от една изба от Югозападна България.

„Износът ни е много малък, а хората се връщат към регионалните сортове”, споделиха от винарната. Дали обаче вината от местни сортове грозде  ще достигат до крайния потребител в чист вид или в комбинация с по-непознати  за широкия кръг потребители сортове, зависи  от самите тях. От винарската  изба отскоро притежават и масиви с италиански сортове грозде като „Сан Джовезе” и „Примо небиоло”, като първите вина се очаква да се появят на пазара в края на 2018 година.

Мартин Иванов

Снимки: Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар