Когато шефът призове за спорт

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Как в Швеция издигат спорта в култ

3/4 от шведите спортуват активно на работното място

Да спортуваш докато работиш- например йога или тичане в обедната пауза, това  е практика която е широко разпространена в Швеция. Някои компании дори го изискват от служителите си, например компанията на бившата тенис легенда Бьорн Борг. „Ако искаме служителите да се чувстват по-добре, да работят устойчиво и да имат по-добри постижения, тогава трябва всички да спортуват”, казва Хенрих Бунге. Почти ¾ от шведите спортуват поне веднъж седмично, а изследвания показват че по време на работа изпускат енергия не само служителите но и работодателите, а това подобрява настроението в колектива и допринася за ниска заболеваемост.

Компаниите поемат част от разходите на служителите си за спорт

„Това е чудесно.Една много хубава инициатива”, казва Сесилия Мисборг, работеща  в компанията на Борг. В Швеция не се гледа с добро око на тези, които не се грижат за здравето си, но това не означава, че в страната се налага фитнес диктат.. „Не става въпрос да вкараме всички във фитнеса, а за това да следим как се развива физическата култура на нацията, и да търсим алтернативи за да правим повече неща заедно”, казва изследователят Карл Седерстрьом.

За да привлекат  бъдещите си служители към спортуването, някои фирми поемат част от разходите им например за голф или водна гимнастика.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар