Междукултурни изживявания на колела

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Необичаен влак предлага възможност за полско-германски културен обмен

Един необичаен влак пътува всяка седмица между Берлин и Вроцлав

Това е един необичаен влак на културен обмен между германци и поляци, който се движи единствено в неделя по маршрута между Берлин и Бреслау (дн. Вроцлав). Всеки който пожелае, може да изпита едно особено пътуване срещу само 19 евро, по време на което пътуващите получават възможност да се запознаят повече с миналото на двата народа. Една от организаторките на инициативата е берлинчанката Натали Васерман, която е с полски корени. „Този своеобразен културен влак предлага възможност на всички за разговори, не само на представителите на изкуството”, казва Натали.

Пътниците на борда имат възможност за свободен културен обмен

На борда се предлага разнообразна културна програма, в която вече са се включили над 3000 творци. Този път контрабасистката Майке Хилвиг озвучава музикално едно литературно четене. Библиотека на колела пък предлага на пътуващите различни книги по темата за полско-германските отношения в миналото. Изложба с портрети върху седалките на пасажерите пък показва жизнения път на различни германци, родени и живели в Вроцлав . „Мисля че е много важно, че тези връзки по между ни се осъществяват точно чрез един влак между Берлин и Вроцлав”, казва една от пътничките Магдалена Цавилска. Пътят на междукултуренобмен по думите и може да спомогне за преосмисляне на общата история, за да се разбере по-добре, и за да могат и поляци и германци да изградят едно по-добро общо бъдеще.

Повечето от пътниците се интересуват от своите корени. За един от тях е интересно да проследи как живеят представителите на различни поколения от двете страни на границата. „Моята баба е родом от Силезия, и е живяла като дете в Полша, и това е причината да реша да отида до там и да видя как е в Полша”, казва Лаура.

Проектът за културен влак е стартирал през 2016 година, когато Вроцлав  е бил обявен за Европейски град на културата. Година по-късно е награден със специална награда. Един от авторите на проекта Волф Кампман често провежда литературни четения по време на пътуванията. „Това не е обикновен влак, чиято цел е да пристигнеш до някой град, а влак, който да те накара да почувстваш града до който искаш да стигнеш”, казва писателят.

Следите от германската култура са видими навсякъде във Вроцлав

Пристигайки във Вроцлав може да видите навсякъде следите от германската култура. След края на Втората световна война градът е в границите на Полша. Волф Кампман е написал между другото роман, основан на историята на града. „Интересното е, че до 1944 година  Вроцлав  е бил само германски град, а след това до 90-те години –само полски. Едва в последните години самосъзнанието на хората се пробуди и те разбраха, че това е град както с германско, така и с полско минало, без да се насаждат различни реваншистки мисли”, казва писателят.

Авторите на проекта планират да разширят културния обмен

За гостите решили да се върнат по обратния път до Берлин, на борда на влака ги очаква специална музикална забава с диско саунд. Музиката достига до тях чрез слушалки. „Усещам че бъдещето вече е тук, че ние сме отворени и че се движим в правилната посока”, казваОлексей Марченко.  До момента с културния влак между Берлин и Вроцлав са пътували над 3000  пътници. „Този влак спомага за сближаване на хората по между им без различни комплекси- само на базата на културния обмен”, смята Натали. Създателите планират да разширят проекта за да се постигне още по-голям културен обмен и една още по-отворена Европа.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар