Революция на кафето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Как една жена променила света на кафето

Мелита Бенц- жената изобретила филтрите за кафе

Ако нещо не ти харесва търсиш начин да го промениш. А ако не ти харесва да вариш кафето по стария начин, търсиш как хем  да го направиш без да разходваш ситно смляните кафеени зърна, хем да го направиш по-ароматно. Това се опитала да направи през 1908 година и една прозорлива германка- Мелита Бенц, без дори да предполага, че ще остане в историята като изобретателката на филтрите за кафе.

Тогава нововъведението измислено от Мелита било вписано в патентната служба, след което светът на кафето никога не останал  същият. Заедно със своя съпруг 35-годишната тогава Мелита създала първата фабрика за производство на филтри за кафе в Дрезден, като първоначално ги правили занаятчийски у дома. Интересът към тях дотолкова се засилил, че скоро малката манифактура се превърнала в голяма фабрика с множество работници.

Томас Бенц разказва как баба му изобретила филтрите за кафе

Днес компанията се управлява от нейния внук- Томас Бенц. „Баба ми много обичаше да пие кафе,, което се е приготвяло по традиционния начин- смилано и сварявано във вода.Тя обаче не обичала в чашата и да остава утайка, и така веднъж и хрумнало да постави лъжичка кафе в хартиена торбичка. Така достигнала до идеята за направата на филтри за кафе”, разказва внукът и.

Материалът за кафеварките също се променял с годините- от месинг през алуминий до порцелан, останала непроменена само формата на филтъра. „Най-вероятно мислейки за това, тя се е ръководила от неща, които днес занимават малцина- удобство, практичност и спазване на хигиена в кухнята”, продължава той. Днес кафето се слага в хартиени торбички , които да задържат  утайката. Лесната употреба на подобни торбички с кафе станала предпочитана за мнозина любители на кофеиновата напитка.

Филтрите на Мелита променили света на кафето

През 60-те години компанията започнала да произвежда освен филтри за кафе и специални машини, като същевременно непрекъснато се работело върху подобряване на филтърната хартия, като се тествали нови и нови видове хартия. „Например тази е доста пореста, и поради това че е доста дебела, пропуска водата, но задържа ситно смляното кафе”, разяснява Томас Бенц.

Точният начин на направата на оригиналните филтри на Мелита за кафе е тайна и до днес, а основаната някога малка манифактура, в наши дни  е международна компания с близо 4 000 служители. Сеха  разбира се производството на филтри за кафе е само една малка част от оборота на компанията, но  си остават нейна запазена марка.

Според повечето специалисти сортовете кафе славещи  се със своя аромат е по-добре да се пият през филтър. „Филтритр имат доста голямо предимство защото пrавят  кафето още по-ароматно ”, казва Щефан Рихтер, шеф на една берлинска пекарна за  кафе. Кафето през филтър възвръща позициите си, и в редица заведения в Германия  освен еспресо и капучино предлагат и филтърно кафе. „Филтърът позволява по-добра обработка на кафето”, допълва преработвателят на кафе Бьорн Кьопке. Така благодарение на една предприемчива жена-Мелита Бенц, днес разполагаме с необикновено простите хартиени торбички за кафе…

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Вели”  

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар