Дизайн от отпадъци

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Чаши за яйца направени от счупени скетбордове

Всичко което ние хвърляме в боклука е материал за създаване на функционални обекти от дизайнерите на едно студио в Хамбург. Как ви изглежда у дома да си имате чашки за яйца от непотребни скейтбордове или чинии от винилови плочи? Всичко това правят в Lockengelöt. „Ние не искаме да правим просто някакви обекти, които да заемат място, а такива които винаги да имат някаква определена функция”, казва дизайнерът Карстен Трил. За него продуктите трябва да са красиви, а преоценката на самия материал идва на второ място.

От Lockengelöt създават обекти, от непотребни за нас неща

Заедно с Денис Шелтинг основали своето дизайнерско бюро през 2004 година, а произведените от тях неща продават онлайн или в магазин в центъра на Хамбург. „По-рано всичко беше на едно място. Работилницата се намираше в мазето, над нея беше магазина и офиса ни, но тъй като се разраснахме с годините, се наложи да променим нещата”, продължава той.

Днес работилницата им се намира на около половин час от Хамбург, на място където могат да складират всички суровини като счупени и излезли от употреба скейтбордове например. „По-рано темата за оползотворяване на отпадъците не беше толкова важна и ние търсехме материали на места, където  не се плащаше”, казва Денис. За да преработва стари грамофонни плочи в най-различни форми, той е създал дори специална машина. „В началото произвеждахме уникати, но видяхме че все повече хора искат да си купят едни и същи артикули, и се замислихме дали да не започнем серийно производство”, продължава дизайнерът.

Карстен Трил

Докато Денис е в работилницата, Карстен се грижи за магазина и осигуряването  на материалите. Счупените скейтбордове получават от магазини из цяла Германия. С рециклирането на всеки пет скейтборда спасяват по едно дърво. Само за последните две години са рециклирали 3 500, което означава 75 нови дървета.

От Lockengelöt  са носители на многобройни награди. Като например Green Product Award за своя хит- закачалки от книги наречени Schlüsselromans. „Идеята за тях е пример за това как от нещо което се намира в излишък можеш да направиш толкова красиви неща”, казва Карстен. Двамата дизайнери вече са разработили и своята първа серия от бижута на основата на любимата им суровина-скейтбордовете. Без значение дали вдъхват нов живот на стари книги или грамофони плочи, идеи за нови продукти на двамата не им липсват.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар