Сирене с трюфели майсторят край Волга

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

След ограничаването на европейския внос, руските майстори на сирене развинтиха фантазията си

Руските майстори на сирена развихриха фантазиите си след ограничаването на европейския внос

След ограничаването на вноса на европейски сирена, руските майстори развинтиха своята фантазия, и предлагат най-различни видове сирене, макар рецептата за традиционния облик на този продукт да си остава една и съща- подгряване на млякото, засирване и щом се сгъсти поставяне  във форми, посолване, изваждане и обръщане.

„Гледахкак го прави една баба, втора баба, после добавях по нещо от себе си, и така се получи”, казва Жанета Абнева пред Първи канал на руската обществена телевизия. Повечето потребители вече са привикнали към сирене „Бри” или „Камамбер” в бяла плесен Made in Russia, но в Толиати например го правят в жълто. Местните майстори предлагат и сирена с множество добавки. „Правим сирене с домати, маслини или орехи. При нас може да намерите и рядко срещан за руските ширини вид сирене с трюфели”, казва Наталия Вдовина.

Уникално сирене с цвят на грозде правят в Санкт Петербург

В  Санкт Петербург пък си направили експеримент- съединявайки различни класически рецепти за производство на сирене в една. Получило се нещо уникално- сирене  с  коричка сцвят на грозде  съчетаващо по нещо от френския и италианския вкус, както признава една майсторка.  Продуктът никак не е евтин, но производителите обещават да не спират до тук.

Конкуренцията между отделните мандри е много висока. Само в Подмосковието има 50-тина дребни производители на сирене.Една от тях открил и Кирил Шаршуков  за да не подведе партньорите си след спирането на вноса от Европа. „Когато спря вносът, ние бързо направихме наша мандра’, казва майсторът. В началото започнали с производство от 20 килограма на ден, а сега правят по два тона сирене- „Моцарела” и „Буратто” . Сирената се наел да тества италианският готвач Мирко Оджаго. Започнал да изтисква моцарелата като лимон. „Това е много важно, защото показва кога има мляко вътре. Това е много добър показател”, дава експертното си мнение майсторът от Апенините.

Сирене с трюфели майсторят край Волга

Тайната за истинското сирене е в млякото, като например в това на известната порода крави – „Джърси”, която се развъжда в една кравеферма в Подмосковието. Там закупили 200 глави добитък от Дания, а млякото от тях е с високо съдържание на белтъци. „Съдържанието на белтъци достига до 4%, а на мазнини до 7,5%”, казва главният зоотехник във фермата Олга Атрина. Според специалистите животните от тази порода са доста по-капризни от своите посестрими оцветени в черно и бяло, но вече дават първото потомство, което е гаранция, че руските майстори ще продължават да произвеждат все по-качествени сирена.

Мартин Иванов

По материали на ОРТ

Снимки: ОРТ

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар