Да обърнеш минусите в плюсове

Rate this post

Уроците  на младия предприемач Велизар Недков за успех в в един бранш  с големи перспективи какъвто е преработката надиворастящи гъби, в който за да успееш, трябва да умееш да се учиш от грешките си

Преработката на гъби е нелек бизнес, в който за да успееш, трябва да се учиш от грешките си

Той решава да се впусне в дълбокото и безбрежно море на частния бизнес, не по леки и утъпкани пътища, а по трудния начин, проправяйки сам своя път и учейки се от грешките си в област като земеделието, където всяка една грешка може да ти обезсмисли цяла година труд. Това е Велизар Недков, който още докато следвал в  университета, се занимавал  с рекламна дейност. Щом завършил се насочил първо към рекламата.

 „В началото исках да се занимавам с рекламна дейност, дори фирмата ми беше основана като рекламна агенция, но се ориентирах постепенно към аграрната продукция”, казва Велизар. Опитал се да търгува с най-различни аграрни продукти катопчелен мед , орехи и кориандърпреди да се спре на гъбите. „Дадох си сметка, че вместо да се опитвам да внасям продукция на малък пазар като нашия, бих могъл да изнасям. Така минусите които имаме можем да ги превърнем в плюсове”,продължава младият предприемач. Замислил се какво имаме като производство, и се спрял на товав което сме най-силни-селското стопанство. Допаднали му най-много гъбите. „Виждам най-голям потенциал именно при тях, защото при преработката на гъби все още има голяма перспектива на развитие”, продължава той и недоумява защо например в една от най-големите вериги магазини у нас  се предлага основно  белгийска а не българска манатарка , при положение  че произвеждаме годишно достатъчно количества манатарка . Това показва според него, че браншът  не си е свършил работата . така че в супермаркетите да има достатъчно гъби като количества и качества.

Преработката на гъби отказала мнозина

„Много е трудно, и доста хора  захванали се с този бизнес са се отказали”, това е причината според Велизар за да не могат да пробият български гъби на пазара, защото няма производител който да гарантира, че може да доставя гъби целогодишно и на необходимото високо качество в търговската мрежа.. В трудността на нещата се крие според него  обаче  и по-голямото удовлетворение и то не единствено в материалното му измерение което човек изпитва, когато види, че нещата вървят лека по-лека. Велизар започнал първо с търговия, изкупувайки диворастящи гъби, но постепено си дал сметка, че това е продукт, който съдържа в себе си потенциал, защото малцина извличали максимума от тях, така решил бавно и постепенно да се захване с преработката им. Като количество годишно изнесената от него продукция може да достигне до  100 тона , но в дългосрочен план си е поставил доста амбициозната задача да достигне до четирицифрени количества. Преработва почти всички сортове, които растат у нас, като се започне от Манатарка, Пачи крак, Челядинка, Майскагъба и Смръчкуладо Булкаи Тръбенка.

Непредсказуемостта на пазара….

Подобно на други предприемачи изпитва трудности с персонала, но за Велизар е важно не само да намериш точните хора, а и  да съумееш да им създадеш постоянна работа и така да ги мотивираш да останат. По време на кампания при него работят около 10-12 човека. „Опитвам се да търся допирни точки между култивираните и диворазтящите гъби, макар че са коренно различни бизнеси”, продължава Велизар. Култивираните гъби приравнява със зеленчукопроизводството, докато чарът на дивите гъби е техния неподправен аромат и вкус. Ситуацията при дивите гъби също е по различна. „Има години в които например манатарката достига до 180 лева за килограм, или пък години, когато кампанията е толкова добра, че преработвателите не смогват да поемат гъбите отговарящи само на първо качество”, разяснява Велизар.  Много е трудно да се каже колко време може да продължи кампанията  при диворастящите гъби, може да продължи от 1 до 9 месеца, но разбира се най-силен добив има през пролетта и есента. През миналата кампания например получил от доставчици пресни гъби в края на декември.  Влияние върху цените на пазара на диворастящи гъби оказват лидерите в производството на диви гъби Русия и Украйна. „Полша също е фактор на пазара на гъби, но е и голям консуматор. Там почти няма ястие без манатарка или пачи крак”, добавя той.

Полша предлага по-добра бизнес среда

Германия и Франция са сред мечтаните пазари за преработвателите на гъби

Сред мечтаните пазари за преработвателите на гъби са страни като Германия, Франция и Белгия, но за Велизар в момента основен пазар е Полша, и не само заради голямата консумация на гъби в страната, а най-вече заради много добрите условия за бизнес, които се предлагат в страната. „Изнасям и за други страни като Испания, но се насочих към Полша, защото в рамките на ЕС, страната се превърна в логистичен център за експорта на плодове и зеленчуци”, споделя младият предприемач. Дори представители на германски компании работят с него  чрез полски колеги . „По-евтино е да съхраняваме гъбите в Полша отколкото у нас, защото там например разходите за електроенергия са в пъти по-ниски, а тя е основен дял от себестойността за съхраняването им в замразено състояние”, пояснява Велизар.

Друга голяма разлика между това да се занимаваш с преработката накултивирани и диви гъби е, че във втория случай работата е почти изцяло ръчна.  „В Холандия например култивираните гъби се отглеждат в напълно автоматизирани фабрики с много малко персонал, където почти всички операции от отглеждането  до прибирането на готовата продукция е автоматизирано”, допълва Велизар. При дивите гъби подобно нещо е почти невъзможно, защото всяка една гъба сама по себе си е различна и няма точни параметри, по който да се внедри автоматизация.

Велизарне е бил далеч от това да кандидатства за европейски субсидии, но бързо се отказал поради няколко причини. Първо-липсвал му достатъчно опит в бранша. „Дори да ми кацнеше някоя фабрика от небето, когато започвах нямах достатъчно опит, и едва ли щях да мога да я управлявам”, казва той. Последно преди няколко месеца проверил ситуацията, но в близко време не би могъл да кандидатства заради липса на технологично време. „Ако кандидатствам за подпомагане по някоя от мерките, ще си дам достатъчно време за да премисля всичко”, сигурен е Велизар, и посочва като негативен пример свои колеги, прибързали да кандидатстват за европейски средства още по САПАРД , след което се наложило да преструктурират мощностите си. Освен складовите мощности в Полша Велизар е наел и преоборудвал бивш рибарник в село Рибарица.

Разработил е близо  40 прототипа на продукти

Благодарение на това, че има досег до някои международни изложения, е успял да взаимства идеи от свои колеги, и да разработи към  40 прототипа на продукти  като буркани, консерви ,  картонени кутии и пликчета за сушени гъби  като се опитва да комбинира преработката на  диворазтящи и култивирани  създавайки по приемлив микс и възползвайки се от плюсовете и минусите им. До момента е участвал на специализираните изложения за храни като Anuga и FruitLogistica в Германия. Много от колегите му, занимаващи се с преработката на култивирани гъби обаче не се възползват от всички предимства. Велизар дава пример стова, че гъбите освен замразени и сушени могат да се преработват и като мариновани, а освен цели те могат да се обработват на филийки или  или на кубчета в зависимост от това за какво искаш да ги използваш. ‚Това е хубавото на този сектор, че от всяка гъба можеш да извлечеш максимална добавена стойност”, казва Велизар. Ръководил се е от грешките си, и вече е наясно, че всяка гъба може да се преработи по различни начини. Цените на гъбите по думите му  варират според качеството и предназначението им, като дава пример. „Ако попитате някой на каква цена предлага например гъба шейтаки на свежо, отговорът който винаги получавам е 10 лева. Ако някой ме пита на колко продавам  сухата манатарката- му отвръщам  между 10 и 180 лева”,пояснява той. Цената на гъбите  според него  зависи от това какво качество са и за какво искаш да ги използваш.”Виждал съм да изхвърлят тонове шейтаки, които не могат да продадат на свежо, а това може да е суровина, която може да се разпределя и използва за различни неща. Различните видове гъби обаче са подходящи за различен вид обработка”, допълва той. Една от грешките от която се е поучил  е неправилното разпределение на преработката на манатарка през миналата година. Произвел голямо количество замразени гъби, вместо даразпредели по-голямата част от тях за пресен износ и за сушене. „В бъдеще ще замразявам гъби само когато имам достатъчно оборотни средства, защото подобна продукция е с по-ниска ликвидност”, разсъждава Велизар.

Потенциалът на сектора на гъбопроизводството е огромен, и сега голяма част от колегите му губят голям   процент  от добавената стойност на гъбите. „Най-добрият съвет който мога да дам на решилите да се занимават с този бизнес еда са постоянни”, казва Велизар. Започнатли работа с някакви хора според него  трябва да се стремят да им осигуряват работа целогодишно. Младият предприемач усетил позитивите на добрия имидж едва през последната година, когато производителите сами започнали да го търсят. „Всеки сектор на икономиката има нужда от млади хора, защото в днешно време нещата се развиват динамично, и за да успееш, трябва да си широко скроен и да можеш да  реагираш бързо, докато по-възрастнитени колеги са с доста консервативно мислене”, заключава  младият предприемач, и дава пример с Полша, където всичко е в ръцете на малкия бизнес.

Мартин Иванов

 

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар