Необичайна перспектива

Rate this post
Животните заснети от една необичайна перспектива

Неговата фотография е като игра с обичайната перспектива. Той показва животните от една необичайна гледна точка. Литовският фотограф Андриус Бурба поставя своите животни-модели върху специална стъклена плоскост, заснемайки ги отдолу нагоре. Сред моделите му има не само кучета и котки, но и коне.

В специалната фотосесия се включва и кучето Нино, като изпълнените с хумор снимки са запазена марка за литовския фотограф. „Обичам да работя повече с животните отколкото с хората, защото са дружелюбни и приятелски настроени. Те винаги искат да ти покажат, че са твои приятели. Сладурчета са, и работя с удоволствие с тях”, признава Андриус.

 

Възнаграждава моделите с вкусотии или милувки…

В проекта на литовския фотограф Анриус Бурба са включени над 100 котки

Проектът му е наречен Underlook и от 2015 година той обучава своите модели, как да се държат по време на снимки, възнаграждавайки ги с милувки или разни вкусотии. Любимият му герой е заекът Моркос-неговият собствен домашен любимец. „Когато животните са на земята, се движат доста активно готови за  игра, докато на стъклената платформа променят поведението и усещанията си. Намирам за интересно да запечатвам точно тези моменти”, продължава той.

В подобна перспектива е заснел повече от 100 котки. Те са били неговите първи фотомодели. Впоследствие се концентрирал върху кучетата. Заснема ги най-често по време на различни шоу програми  където има много животни, които не застават пред камерата. За фон обикновено му служи черния цвят, но вече е заснел и животни в така наречения pop art стил. Някои от снимките му са показани на изложба в Лондон. Междувременно Андриус Бурба изкарва пари от своя проект. „Идеята за него ми дойде от интернет, където видях нещо подобно. Някой беше поставил котката си върху подобна стъклена плоскост, и я беше заснел отдолу нагоре”, разказва фотографът. Тогава се убедил, че подобна техника може да приложи и той, развивайки я, и добавяйки различни креативни идеи.

Освобождава мислите си върху скейта…

Андриус Бурба живее в литовската столица Вилнюс, като енергия и вдъхновение за нови проекти черпи заедно със своя скейтборд край местната катедрала в Стария град. „Когато съм върху скейта, освобождавам мислите си. Така се разтоварвам и получавам ново вдъхновение”, признава творецът.

Екстремна фотография с коне…

Андриус Бурба не спира да търси нови предизвикателства

Най-необичайният му проект е фотосесия с коне. За целта в двора на една ферма в близост до Вилнюс построява специална 400 килограмова стъклена платформа, която може да понесе товар от 1,5 тона. С нейна помощ успял да направи изключителни по рода си снимки на коне.. Предизвикателствата обаче не спират до тук, защото има идея да заснеме от подобна перспектива и по-екзотични животни. „Как ли би изглеждал един тигър или лъв, погледнати отдолу.  Бих желал да видя само движенията върху стъклото на тези огромни котки”, казва той.  Неговата колекция от снимки вече е публикувана в специален фотоалбум в Германия , и се радва на огромна популярност в мрежата.

 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар