Свят без насекоми- първа част

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
В Долината на крушите всяка година се събират хиляди туристи

Накъде отива света? До какво водят всички процеси на глобализация и индустриализация, и какви биват последиците за природата и една от брънките в екосистемата-насекомите? Може ли един микросвят, върху чиито плещи се крепи развитието ни да изчезне, и как бихме оцелявали ако ги нямаше насекомите? На тези и подобни въпроси се опитва да намери  отговор екип на Planet e.

Днес по магистралите все по-рядко може да видите мъртви бръмбари. Това е ясен знак за промените, които настъпват в света на насекомите. Актуални научни изследвания показват една мрачна картина. Дали бръмбарите и останалите насекоми могат да бъдат спасени. „Броят им намалява не само в Германия, но и в целия свят”, казва Александра Клайн. Колко тежка изглежда реално ситуацията в света на насекомите, и кой е виновен за това. Има ли бъдеще без насекоми?

Те невинаги са обичани, но необходими. Само в Германия има близо 330 хил. вида насекоми. Те са най-елементарната част от хранителната верига и от жизнено важно значение за хората. Въпреки това   продължават да изчезват, а в провинция Северен Рейн Вестфалия например според едно научно изследване е загубена до 80%  от биомасата.

Хората заместват пчелите в Китай

Ян Яо изследва последиците за насекомите в китайската провинция Съчуан

В град Юксянжен в провинция Съчуан отбелязват празника на цветята. За мнозина европейски учени градът е пример за сценарий, който след три десетилетия може да се случи в индустриални страни като Германия. Празникът на цветята привлича туристи от цяла Азия. Хиляди цъфнали дръвчета придават невероятна красота на предплланинските части на Хималаите. Мястото е известно като Долината на крушите. Тук обаче няма да чуете да бръмчат насекоми, които са отговорни за опрашване на дърветата. От години Янг Яо и неговия екип от учени изследват причините за отсъствието  им. „Една от тях  е използването на пестицидите, които убиха почти всички насекоми в региона, Вследствие на това бяха отровени почвите и естествените опрашители на растенията. Трябваше да търсим алтернатива, иначе повече нямаше да имаме никаква реколта, а това означава никакви доходи за фермерите”, казва специалистът. Затова била реализирана на практика идеята, хора а не пчели да опрашват дърветата. Така хора, често срещу нищожно възнаграждение се качват върху дърветата въоражени със снопчета пера . И това се повтаря всяка година през април.

В някои райони на Китай вече няма пчели

Янг Яо се среща с местен овощар, на който преди повече от 40 години  според някои източници му хрумнала тази необичайна идея. Чао Син Ян се е специализирал в отглеждането на круши. За да обира прашеца от цветчетата на дърветата все още използва стара четка за зъби, а пред машината с която го разбърква се извива  опашка от хора. С времето добиването на цветен прашец започнало да се предлага в града като специална услуга. При Чао обаче все още този процес се прави на ръка. Прашеца се изчетква от цветчетата и се оставя да изсъхне. Резултатът може да се види в неговия хол, където са распрострени десетки платнища с прашец. След като изсъхне е готов за употреба. Пълни се в стъклени буркани, за да могат хората, играещи ролята на пчели да започнат да опрашват дръвчетата.

В младежките му години през 70-те във времената на Мао заради употребата на пестициди, почвите в региона са отровени до такава степен, че насекомите започват да измират. Пчеларите отказвали да изкарат своите пчелни семейства на паша поради страх, че ще се отровят. Тогава фермерите се обърнали за помощ към китайските учени. Пробивът дошъл през 1983 година. От тогава насетне станало нормална практика хората да поемат задължението на пчелите по опрашване на растенията.

Според Янг Яо обаче развитието на подобна концепция е възможно само в страните с по-нисък стандарт на живот, докато в Германия е неприложима. „Фермерът отглежда 300 дръвчета и има 10 работника, занимаващи се с опрашването им. За 10-тина дни те вършат това, което природата е дала на пчелите”, разказва Яо. Опрашването трябва да стане в рамките на две седмици преди да са прецъфтели дърветата. И ако хората се учеха от грешките в миналото, щяха  да се поучат по-добре. Местните фермери даже се гордеят с постигнатото и се радват, че човек може да замести пчелите. Земеделския производител показва коктейла от отрови, който ползва за да пръска дръвчетата си. От няколко години китайското правителство е издало специални предписания за ползването на химикали. „Те са силни, но ефективни. По-рано земеделските производители  тук ползваха доста отровни пестициди, и въпреки това насекомите си създаваха имунитет. Това доведе доразрушаване само на околната среда. Сега средствата са така разработени, че целенасочено да убиват само насекомите, ето защо контролът е доста добър”, разяснява Яо.

Пестицидите нямат вкус. Крушите от последната реколта са сочни и вкусни. Китайските фермери са свикнали с положението и заради нарасналите им доходи.

Превод: Мартин Иванов

По материали на zdf.de

Снимки: zdf.de

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар