Свят без насекоми- част четвърта

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Трансилвания- една непокътната екосистема

Александра Клайн и Ласло Ракоци издирват редки видове насекоми в полята на Трансилвания

Все пак актуалното положение в света на насекомите остава непроменено.  Румънската област Трансилвания е една от малкото в света, която все още се е запазила като естествен дом за десетки видове насекоми. Ласло  Ракоци, един от водещите експерти по насекомите в света и първият изследвал многообразието на света на насекомите в Румъния, и наблюдава промените в него в продължение  на 45 години. Работи в тясно сътрудничество с германски експерти като Александра Клайн. „За мен Румъния е прекрасен пример със своя ландшафт, такъв какъвто сме имали у нас в Германия преди шест десетилетия. Това ми дава възможност като изследовател да сравнявам многообразието от насекоми в двете страни”, казва тя.

Трансилвания е едно от малкото места в Европа съ съхранени идеалн условия за насекомите

Трансилвания е известна със своето огромно разнообразие от билогични видове. Областта е с най-голямо  разнообразие на треви в Европа. Във въздуха се носи уханието на диви цветя, докато двамата експерти търсят насекоми. „Този ландшафт е известен със своето многообразие от видове”, казва Ласло Ракоци. Сред уловените от двамата насекоми е и една Европейска богомолка, което е знак за това, че в региона е подходящо за топлолюбивите насекоми и растения, между които са и много видове пчели и пеперуди.

В подобна среда могат да живеят и по-претенциозни насекоми като например един вид дневни пеперуди (Phengaris rebeli бел.ред.), чийто ларви се откриват навред. „Предимствата пред насекомите тук, е че ландшафтът е разделен на много малки пространства, и те безпроблемно имат достъп от едно до друго поле”, смята Александра Клайн. В Трансилвания по думите и освен два големи хабитата има и други малки пространства, като така се образува една своеобразна система от биотопи, която не се нарушава от полета с интензивно отглеждани земеделски култури. Обратното според нея се наблюдава в Германия. Въпреки че във времената на комунистическия режим и Трансилвания  не е била пощадена от употребата на пестициди, природата е успяла да съхрани своето многообразие.

И днес съществуват опасности за уникалната екосистема на Трансилвания най-вече от строителството на пътища  и все по-интензивното развитие на земеделието, подпомагани и с европейски субсидии. Ласло Ракоци се опитва да убеди местните фермери в това, колко важно е запазването на биоразнообразието в региона. „Това което все още не успяваме да направим, е да убедим фермерите, че запазването на биоразнообразието ще е по-добре за тях”, казва специалистът . „Те обаче искат нещо конкретно, а не да идва при тях някой професор с налудничави идеи, който да им обяснява как да запазят пеперудите”, допълва той. Селяните в Трансилвания живеят така, както са живели селяните в Германия преди век, а каруците все още са основно средство за придвижване.

Стопанските дворове все още са малки, но могат да произвеждат достатъчно, за да изхранват фермерите и съселяните им. Фермерът Петре Мурешанте посреща учените за да им покаже своето стопанство. Хора като него все още познават вкуса на истинския хляб който си пече, или месото, което идва от животните които сам е отгледал. Всичко в подобни стопанства е като в пътешествие през времето към миналото. „Фермери  като него предпочитат да водят простоват начин на живот”, казва Ласло Ракоци. Те са тясно свързани със заобикалящата  ги природа. „Повечето насекоми са необходими на природата, а в нейния свят няма нещо, което да е непотребно”, казва Петре, според който всяко насекомо играе определена роля в природата.

„Повечето хора се стремят към по-големи печалби  и по-голямо производство, което е свързано с употребата на повече торове и пестициди”, смята Александра Клайн. На границата на пасищата във фермата на Петре са разположени и овошните градини. Ливади и дървета съжителстват на много малки пространства. „Подобни хабитати искам да имаме и ние в Германия  тъй като те са перфектния пример за това, от какви условия се нуждаят пчелите”, казва още Александра. Това е перфектния свят за летящите насекоми, в който се открива дори гнездо с новородени червеногърби сврачки. Учени като нея са убедени, че няма връщане назад.

Александра Клайн

„Мисля че в Германия е невъзможно да се върнат времената когато толкова малки фермери съжителстваха на такива пространства. Тук  има голямо разнообразие на насекоми, но и производството е доста по-слабо. Това е нереалистично в условията в които живеем, и мисля че трябва да намерим един баланс, един среден път”, смята тя. Дори и през нощта в Трансилвания могат да се наблюдават рояци от насекоми. Учените откриват дори рядък вид насекомо-Испанската муха.  Особено голям е броят на насекомите, които не могат да оцеляват във всякаква среда. Такъв именно си представят учените- истинският свят на насекомите.

Петер Бертолд работи над 40 години за запазване на многообразието от птици край Бодензее

А там край Бодензее Петер Бертолд продължава да се бори за да запази един от малкото острови, в който природата,а не човек да останат господари. „Тъй като не можем да екологизираме всичко, тези около 10-тина километра са единственото място, където се опитваме да създадем подобни нови биотопи с помощта на които да запазим остатъка от нашия свят на птиците, след което да стабилизираме различни видове растения и насекоми. Това трябва да стане основата на всички последващи екологични мерки, които предстои да се предприемат”, казва орнитологът. Той прогнозира, че ако не се вземат подобни мерки, само след 10-15 години ще се стигне до положение, подобно на това в Китай.

Изчезването на насекомите е постоянен процес, който е придобил драматични измерения само на определени места. Все още са малко местата, където насекомите са изчезнали напълно, но знаците вече са видими. За да се спре този процес според него политиците трябва да се ориентират към едно по-екологосъобразно земеделие, „Аз обаче не виждам нито една партия, която да се е ангажирала с това. Може би нещата трябва да станат още по-зле, за да се вдигне цялото население и да им окаже необходимия натиск за подобни мерки”, смята специалистът.

Най-простото нещо  е да се сложи спирачка  на този процес, а опазването на природата и икономиката да вървят заедно за да се запази светът на насекомите. Модерното общество трябва да се запита какъв би бил светът без насекоми, докато още не е станало късно…

Превод: Мартин Иванов

По материали на zdf.de

Снимки: zdf.de

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар