Изкуство от хартия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Руската дизайнерка Юлия Бродская твори уникални картини от хартия

За своите обекти руската дизайнерка се вдъхновява от цветята

Нарязана на ленти, прегъвана или навиванана рула цветни ленти от хартия. Те са част от впечатляващото изкуство на руската дизайнерка Юлия Бродская, творяща едни истински необикновени  триизмерни обекти от хартия. Свързва стотици нарязани лентички хартия в уникални  картини. Комбинацията на цветове и форми придават дълбочина на нейните портрети. Вече почти 10 години 35-годишната дизайнерка създава своите произведения.  „Хартията сама по себе си е нещо голямо Тя е гъвкава и движеща се, и с нея могат да се направят толкова много неща. Обичам да работя със нея”, признава младата дизайнерка.

Идеята да започне да прави триизмерно изкуство от хартия и хрумнала при един експеримент с нейния подпис. След това било лесно да подбира винаги различни комплексни мотиви. Работи в своето ателие, находящо се  северно от британската столица Лондон, използвайки специална техника, при която като основа и служат цветни хартиени ленти, които навива на рула, прегъва или изрязва. Някои от тях ги съединява, прилепвайки ги една към друга. Това е работа, която  често е свързана с много усилия иусет към детайлите.

Талантливата дизайнерка е забелязана и от рекламните агеции

„Най-голямото предизвикателство е, че подобна техника изисква много време. Понякога за едно малко произведение  отиват дни и дори седмици защото всичко е подчинено на отделните детайли и е необходимо човек да се въоражи с търпение, казва Юлия. Снабдява се с цветна хартия от един специализиран лондонски магазин, като избира основно по-твърда и остра хартия, която позволява да се изрязват детайли в желаната форма. „Обръщам внимание също и на отделните цветове, въпреки че не съм професионална художничка”, допълва тя, защото не може да смесва отделните цветове в своеобразна палитра, а трябва да избира само от това, което има в наличност.

В изкуството си Юлия е вдъхновена от света на растенията, и всеки неин нов проект започва със скициране на идеята, след което започва детайлната работа. Готовите проекти публикува в своята страница в Instagram, където има над 30 000 последователи. „Хората винаги ме питат как го правя, и колко време продължава? Може ли да видят как тече работата? Ето защо използвам Instagram за да публикувам кратки видеоклипове’, казва Юлия. Така с помощта на социалните медии нейните фенове получават възможност да видят как протича работата и.

Рекламната индустрия също забелязва младата дизайнерка. Ангажирана е от американска самолетна компания, японски производител на парфюми и от британска марка автомобили. По мотиви от нейното изкуство дори се отпечатват пощенски марки. Преди време в центъра на Лондон са изложени частично уголемени репродукции на нейните произведения на изкуството, които служат за сега единствено като декорация на витрините на един магазин за дрехи. „Определено изкам да пробвам да творя и в по-големи формати, защото моите произведения са доста компактни”, признава Юлия. С други материали едва ли ще експериментира, защото вече е открила любимия си материал…хартията.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар