Експериментални шоколадови изкушения

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Кевин Кугел твори истински шоколадови шедьоври

За доста кратко време Европа полудяла по шоколада.Това се случило преди четири столетия, когато испанците донесли това изкушение от Латинска Америка. Първите какаови растения достигнали до Севиля през далечната 1558 година,а  първата шоколадова фабрика заработила през 1728 година във Великобритания.. И до днес обаче не се е променила страстта на хората към шоколада.

Работата му е мечта за мнозина, защото Кевин Кугел е шоколатиер, и разбира се всеки ден се занимава единствено с…шоколад. Понякога светъл, понякога тъмен, но винаги нещата които прави са бутикови, и нямат нищо общо с масовото производство. Със своите необичайни хрумвания, претворявайки шоколада в най-различни форми и комбинации той допринася за повишаване нивото на щастие у околните. „Чувствам се много добре, защото имам възможност да продавам един толкова хубав продукт като шоколада”, казва шоколатиерът. И няма как да е иначе, след като 99,9% от клиентите му са щастливи.

Ягода от шоколад, какво по-вкусно от това

Младият предприемач вече е направил име в бранша. През 2013 година става шампион на Германия, а на световното първенство по майсторство в направата на шоколад става официален посланик на еквадорския шоколад. Кевин Кугел винаги се впечатлява от новите тенденции в производството на шоколад. „Дълго време на шоколада се е гледало като на суровина, чиято основна роля е вкуса, но сега има възможност за комбинирането му с много неща, създавайки най-различни вкусове и аромати. И не само това, от шоколада могат да се правят най-различни скулптури, да се играе с цветовете като се комбинира вкус и дизайн”, смята Кевин.

Това е и неговата страст- формата, дизайна и вкуса на шоколада. Комбинира го с билки, плодове и алкохол. Експериментира с най-различни съставки, дори създава шоколадови бонбони с гъши дроб. Въпреки това шоколадът остава основното средство в неговата работа, и благодарение на него печели своите клиенти. „Върнах се към детските си години, и се чувствам сякаш съм в страната на приказките”, признава една клиентка. „За мен шоколадът е част от храната, нещо като начин на живот”, споделя друг клиент.

Без значение дали с ягоди, с шампанско или лимон и карамел с ядки,- пълнежът на бонбоните на Кевин Кугел са вдъхновяващи, защото в тях може да се открие дори ароматът на розмарина, розови цветчета и Fleur de sel. „Понякога ми хрумватнови идеи за комбинации докато спя”, признава майсторът. За него фаворит е какаото, произвеждано от дребни фермери от Африка, Централна и Южна Америка отглеждащи различни сортове, чиито зърна се характеризират със специфични вкусове и аромати. И въпреки че шоколада постоянно е пред очите му, не отказва по парченце какаово изкушение със сутрешното кафе. А за по-претенциозните клиенти твори истинско произведение на изкуството, което е жалко да се изяде- ягода с бял  и оцветен шоколад –  истинска скулптура на шоколатиерското изкуство….

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар