Автентични вкусове от Карибите в „La Pequeña Habana“

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
С атмосферата си La Pequeña Habana ви пренася на Карибите

Ирис и Ерик предлагат в „La Pequeña Habana“ истинска автентична кухня от Карибите. И това всичко се случва насред Берлин, а „Ropa Vieja“ е сред най-предпочитаните ястия в менюто им.

„Родината за мен не е само мястото където си роден, а и страната, която ти е дала възможността да направиш нещо”, казва Ирис. Ето защо за нея Берлин е нейната втора родина. От 2014 година в „Малката Хавана” тя предлага възможност на хората да се докоснат до истинския вкус на карибската кухня. Двамата с Ерик решили да отворят заведението, защото Берлин колкото и да е космополитен град, имал всичко дори кубински бар, но не и типичен кубински ресторант. „Това което ми харесва у германците е, че те не се страхуват да пробват всичко, и са много гъвкави”, допълва Ирис.

Ирис отваря първия кубински ресторант в Берлин

Тя  израснала в едно малко градче в западната  част на Острова на свободата. На 17 вече станала майка, а през 1999 година по покана на своята леля пристигнала в германската столица. Тук бившата учителка по английски започнала работа в сферата на гастрономията. „За мен тази област винаги е била много интересна. В Куба няма нещо такова, хората да започнат свой бизнес, и въпреки че съм учила нещо друго, винаги съм се интересувала от гастрономията”,казва Ирис. Още като дете кухнята е била сред любимите и места, където нейната баба  винаги е готвела за много хора, и винаги се е навъртала покрай нея.

Ерик се ражда през 1978 година в същото място където и Ирис, дори били комшии, но никога не са се виждали. Следва агрономство и заминава за Италия, където се запознал с Ирис по време на една почивка. Готвенето му се удава, а кубинската кухня му дава възможност за множество комбинации и експерименти защото е повлияна преди всичко от Африка и Испания. „Винаги съм готвел със страст и съм събрал достатъчно опит от кухните на различни страни. Ето защо реших чрез готвенето да представя кубинската култура пред германците”, казва Ерик.

Ropa Vieja е едно от кубинските национални ястия

Ропа виеха е едно от националните ястия на страната му. Сред основните му съставки са говеждо месо, лук и дафинов лист и в добавка зехтин, чушки пасирани домати  и чесън. След като е сварено, месото  се разтегля на дребни парченца наподобяващи на парцали. Оттам идва и името на ястието, защото Ропа виеха се превежда като стара дреха. Не се знае какъв е произходът на рецептата за това ястие. Според някои оригиналната му рецепта идва от Канарските острови, според други- от вътрешността на Испания. „Това ядене може да се похапва по всяко време, особено много се цени при събирането на семейството, защото е много практично и от месото могат да се направят две гозби- от бульона може да се направи вкусна супа със зеленчуци и фиде и разбира се Ропа виеха”, пояснява Ерик. Както и много други ресторанти, домът на „La Pequeña Habana“ е берлинският квартал Шонеберг. Ресторантът не се намира на някое от най-оживените места, но въпреки това си печели бърза популярност сред берлинчани заради своята атмосфера, и това, че носи частица от Куба. В менюто му влизат и редица месни и рибни специалитети, които  допълват карибската кухня, в която номер едно обаче си остава… „Ropa Vieja“.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар