Upcycling: Пътна настилка от рециклирана пластмаса правят в Гана

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Нелсън Боатенг

Жителите на ганайската столица Акра ежедневно се сблъскват с огромните количества боклук по улиците на града. Млад предприемач обаче може да разреши проблема с отпадъците тъй като предлага да инвестира в нова технология, позволяваща производството на блокове от рециклирана пластмаса, които да се използват за изграждане на пътната настилка.

„Страната ни произвежда 22 млн. тона пластмаси годишно, от които едва 2% се преработват и рециклират. Останалото отива на сметищата, а правителството изразходва много средства за да събира непотребната пластмаса”, казва Нелсън Боатенг.

С помощта на новата технология младият инженер може да преработва отпадъчната пластмаса в блокове за покриване на пътищата, които са много по-евтини и издръжливи от техните аналози, произвеждани от бетон. Производството им все още е в период на тестване, но в някои квартали на Акра вече има положена пътна настилка от новите блокове.

В Гана намериха приложение на непотребната пластмаса

„За момента изпробваме новата технология за да видим как се държи новата пътна настилка. Бихме искали правителството да ни обърне внимание, и да получим финансова подкрепа за да могат да се мотивират повече хора  да се включат в инициативата”, казва строителният работник йозеф Абу.

До момента на ден се произвеждат до 200 блока  и за да повиши капацитета  си, компанията се нуждае от по-ефективни машини.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар