Най-стария ресторант в света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
В своята вековна история Пласа Майор е бил свидетел на множество исторически събития, днес любимо място за срещи

Питали ли сте се  къде се намира най-старият ресторант на света? Едва ли бихте предположили, че той е само на метри от центъра на испанската столица Мадрид „Пласа Майор“. В своята  400 годишна история това място  е видяло какво ли не, включително и процесите на испанската инквизиция. Днес е любимо място за срещи на мадридчани. Наблизо има множество магазини за сувенири, кафета и ресторанти, но малцина знаят, че само на метри от площада се намира най-старият ресторант в света.

Антонио Гонсалес

Всички улички около площада са реставрирани, а на всеки ъгъл може да откриете по някое малко съкровище, но само едно от тях носи титлата „най”- Subrino de Botin, в превод “племеникът  на Ботин”. Първите собственици на ресторанта са били семейство Ботин- една двойка от Франция, и някога това е било гостилница.

През 1930 година заведението е придобито  от семейство Гонсалес, а дне се управлява от Антонио Гонсалес. Голяма част от семействата са били многодетни, и това се вижда от интериора на ресторанта, в който почти всичко е в оригинал или носи почерка на Антонио Гонсалес. През 1986 година Botin е записан в Книгата за рекорди на Гинес като най-старият ресторант в света.

„Според критериите им, ресторантът винаги е трябвало да носи едно и също име, да се е намирал на едно и също място и никога да не е затварял”, казва Антонио.  Заведението отваря всеки ден в 13 часа, като преди това всичко трябва да е готово за клиентите. Botin е известен с традиционната си испанска кухня. „Нашият специалитет е „Прасенце по испански”, който приготвяме на тази печка датираща  от 1752 година”, казва готвачът Роберт Мансенеке.

Subrino de Botin е най-старият рсторант в света

Под кухнята се намира и самия ресторант от 1580 година. Още по-старо е мазето, в което винените бутилки са наредени само като декорация, защото е доста влажно. По думите на Антонио, то е било използвано с отбранителни цели от маврите в края на 9-ти век, защото проходите са изградени типично в арабския стил.

Време е за обяд, и разбира се на масата присъства „Прасенце по испански”, сервирани от Равие Санчес, който работи от над  4 десетилетия като келнер в ресторанта, и е станал почти неотменима част от инвентара му.

Един от най-известните гости на Ботин е бил Ърнест Хемингуей. Той се е чувствал толкова добре тук, че описал ресторанта в своето произведение „Фиеста”. „Това са били времена на много топли и близки отношения, защото тук  се е чувствал като у дома си.Веднъж дори се опитал сам да приготви паеля, но дядо ми му казал:” Ърнест занимавай се списане, и остави готвенето на мен””, спомня си Антонио. А ето какво пише самият Хемингуей: ”Протагонистът си поръчал прасенце по испански и казал:”Седяхме горе на първия етажна Ботин. Това е един от най-добрите ресторанти в света. Прекарах прекрасно и си поръчах 3 бутилки „Риоха””.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар