Дизайн вдъхновен от природата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Лонеке Гордун

Произведенията и инсталациите на холандското дизайнерско дуо Drift винаги предизвикват възхищение у публиката, а зад тях се крие не само дизайнерско творческо мислене, но и нещо по-дълбоко, защото авторите им са вдъхновени от природата и нейните феномени. Сега част от проектите им са изложени в специална експозиция в  Stedelijk Museum в Амстердам.

Техните проекти  карат човек да се почувства свободен и да усети природата създавайки най-различни възприятия, защото дизайнерското дуо свързва в едно природа, дизайн и техника. В инсталациите им се включват дори свръхтежки блокове от бетон. Зад него стоят Лонеке Гордун и Ралф Наута.

Studio Drift съчетава в едно природа, дизайн и технологии

„Ралф се досети за това напът от Москва. Обади ми се и ми каза: „Хрумна ми една страхотна идея за инсталация, в която да включим един висящ бетонен блок.””, казва Лонеке. Била истински впечатлена. „Висящите бетонни блокове могат да се видят и в нашия филм Drifters между планините на Шотландия, като контраст на заобикалящата среда, в търсене на една стема, към която да се напаснат. Те обаче не могат да паснат на нито една природна  система”, разяснява дизайнерката, като прави аналогия с ежедневието. В него човек е онази част от природата, а всичко около него в градовете е бетон.

Една от композициите на Drift носи заглавието „Разрушеното бъдеще”, съставена от необичайни светлини. С нея през 2007 година двамата дизайнери биват забелязани от международните среди. Любопитното е, че тази инсталация е съставена от истински цветове на глухарчета, изсушени и залепени след това един по един с помощта на пинсети и осветени с LED светлини.

На природата е отредена особена роля във всички произведения на двамата дизайнери. „Това което искаме да покажем е, че сме свързани с природата около нас, и трябва да виждаме колко хубаво е всичко което ни заобикаля. Ако направим това, тогава ще се отнасяме по друг начин със заобикалящата ни среда”, сигурна е Лонеке.

Как например може да се представи полета на ято птици? През декември 2017 година Drift показаха своята инсталация Franchise Freedom (Лиценз за свобода), съставена от 300 свободно летящи дронове в небесата над Маями. „Искахме да сме първите, които да изобразят едно ято чрез дронове   способни да реагират, симулирайки с това поетично движение на птичите ята”, казва Ралф. Тази инсталация според него показва какво наистина означава свободата, и търси отговор на въпроса, дали за нас хората свободата не е просто само една илюзия. Дали искаме да живеем отделно и в същото време свободно, или искаме да се приспособим към някоя социална структура, и да останем несвободни?!

Друга инсталация е съставена от светещи дървета, които реагират на ударите на сърцето и движенията на посетителите. ”Изглеждат като малки звезди на небето”, казва един от тях. „Тя създава усещане за движение, и бих искала да започна да танцувам, защото ме вдъхновяват и са толкова жизнени”, казва друга посетителка.

„Представих си, че този бетонен блок е моето легло, върху което си лежа и вися в пространството”, споделя друг. Като собствен организъм благодарение на вградените сензори реагира на движенията на посетителите още една скулптура. „Най-важното за нас е, че чрез работат а си пресъздаваме живота, давайки живот на обектите, което е типично за голяма част от произведенията ни”, казва Лонеке.

Да видиш, да усетиш и да почувстваш. Да преживееш, да имаш  мечти и представи за бъдещето, които да направиш реалност. Това е дизайнерското изкуство на Лонеке и Ралф.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар