Фестивал на цветята превръща Джирона в рая на Каталония

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Жорди Вилар твори с гордост в родния Джирона

Всяка година през май каталунското градче Джирона се превръща в истински цветен рай благодарение на организирания фестивал на цветята. С помощта на уникални инсталации местните отправят своеобразен поздрав към пролетта. Цветята са навсякъде- по улиците, в дворовете и по историческите сгради. 200 флорални инсталации създадени от местни каталонски флористи и художници. Един от тях е и Жорди Вилар, който е украсил стълбите на градската катедрала.  „Роден съм в Джирона, итук са корените ми. Ето защо това е нещо особено за мен- смесица от радост и отговорността да направиш нещо красиво. Изглежда малко екстравагантно  но и значимо, защото украсяваш подобна сграда като катедралата”, казва творецът.

Фестиваът Temps de Flors превръща Джирона в истински цветен рай

Всяко цвете е обработено и изрисувано  от Жорди Вилар  и неговия екип ръчно. „За да създадем цветната инсталация използвахме 7 хил. килограма цветове. Опитал съм се чрез нея да създам усещането, сякаш цветята отдалеч да  наподобяват блясъка на златото.  Хората трябва да се почувстват малко като благородници идвайки тук. Това усещане исках да пресъздам”, продължава Жорди.

За подобни инсталации е необходимо освен изкуство, много грижи и преди всичко вода.По време на празника „Temps de Flors“ за аранжирането на повече от 4 000 цветя на входа на катедралата  отговаря Мария Анхел Перпиня. Тя и екипът и са работили в продължение на три дни. Сега трябва да полага грижи така че нейното произведение да устои на покачващите се температури поне десет дни. „Ако навън температурите достигат до 30 градуса е много трудно да запазиш свежи цветята, и когато някои вече не могат да издържат на жегите ги подменяме”, казва Мария.

Със своите едва 1000  жители Джирона е най-малкия град в Каталуния. Градчето е обременено от много администрация и е слабо посещавано от туристи, което допринася за сравнително ниския имидж на градчето. Фестивалът „Temps de Flors“ обаче променя нещата, защото всички сгради са отворени за посещение. Сред тях е и къщата на Роза Лавайета от 15-ти век. 94-годишната жена е сред основателите на фестивала преди шест години.  „Тогава всичко започна от шест жени, които направиха малко цветно представление на стълбите на градския театър в Джирона”, спомня си възрастната дама. Всичко било просто една импровизация.

Днес нещата са организирани доста по-професионално със спонсори дотиращи фестивала с почти 450 хил. евро. Междувременно туристите се превърнали в един добър източник на доходи за местните. Мнозина от близо 240-те хиляди посетители по време на фестивала дори се докосват до цветните инсталации, макар това не винаги да се посреща добре от флористите.

„Има хора които искат да разберат дали цветята са истински. Ние не използваме изкуствени цветя, но повечето хора не ни вярват”, казва  Мария Анхел Перпиня. Любопитството им обаче не се посреща винаги с удоволствие от творците, които са направили цветните инсталации. Подобно усещане е имал и Жорди Алба, който е пренесъл частица от арабския дух на Алхамбра в своята инсталация, използвайки специални дървесни видове растения. „Отидохме до Гранада и посетихме Алхамбра за да видим как може да пресъздадем тук това място. Видяхме, че градините там са направени с помощта на много вода и растения с много силен аромат”, казва творецът.

Именно това е нещото, което хората не искат да пропуснат, независимо дали гледат през очите на един испанец или каталонец, защото изкуството изгражда мостове между хората дори в политически трудни времена.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар