Давид Машадо: За да намериш щастието, трябва да си поне малко нещастен

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

От „Изида” представиха книгата му „Средният индекс на щастие”

Давид Машадо (в средата) при представяне на книгата му “Средният индекс на щастието”

За да намери човек щастието трябва да се почувства поне малко нещастен, смята португалският писател Давид Машадо, носител на наградата на ЕС за литература. Неговата книга „Средният индекс на щастието” беше представена от издателство „Изида” в рамките на тазгодишното издание на Пролетния панаир на книгата. Авторът се е опитал да изгради точно такъв герой, на който нищо да не му върви в живота, за да успее да потърси и намери щастието. Машадо разказа пред публиката, че по време на писането на книгата е съставял специален дневник, в който ежедневно е записвал какви хубави неща са му се случили. Обратно- неговият герой в книгата записва дневник с това, което би искал да постигне в бъдещето. Авторът призна, че постепенно разбрал, че щастието се крие в малките неща, които понякога дори не забелязваме.

По думите му ситуацията у нас днес е доста по-различна от 2004 година, когато посетил страната ни за пръв път. „Тогава пътувах из Балканите и дойдох в София от Белград. Престоят ми съвпадна с приемането на страната ви в НАТО. Хората бяха много щастливи, имаше големи празненства и всички се веселяха и пиеха. Днес нещата определено са по-различни”, каза португалският писател.

Давид Машадо е у нас със съдействието на Институт „Камойнш”. Талантливият португалски писател е автор на няколко книги за деца и възрастни. Роден е в Лисабон през 1978 г. Книгите му са популярни в Португалия, добре приети са от критиците и печелят редица литературни награди. Издадени са и в Италия, Франция, Бразилия, Мароко и други.

„Средният индекс на щастие“  разказва историята на един оптимист, който се бори за щастието на тези които обича. Даниел има план, своеобразен дневник на бъдещето, в който записва как иска да се развива животът му. От време на време се връща да поправи дребни неща, но все пак съществуването му е безгрижно и щастливо. Изведнъж обаче всичко се усложнява. Португалия се срива и Даниел загубва работата си. Жена му и двете им деца също го напускат, за да търсят по-добри възможности в друг град…..

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар