Кадри от една война

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Днес босненци и хървати си ходят на гости

Това се случило не чак толкова отдавна, някъде в първата половина на 90-те години на миналия век. По това време народите на Източна и Централна Европа се устремили към свободата след десетилетия на политически, социални и икономически окови. Не направили и изключение и народите от Западните Балкани, някои от които не извадили късмет, защото така лелеяната свобода се оказала с кървави сълзи и следи….

Мемориален паметник за загиналите в последната война деца

Д.А.- 9 г. М.М-1 г, , С.Л.-15 г. …. Това не са символи на непозната азбука, а имената на деца. Разказват една тъжна и драматична история, изобразена в сиво-черни краски, напомнящи  на кадри от филм. Филм за историята на децата , тръгнали за училище, които били покосени от безмилостните бомби, преди да  са стигнали до класната стая. Историята на децата от Славонски брод ( известен в миналото като Брод) е изрисувана върху речната дига на спокойно течащата река Сава, разделяща босняци и хървати. Единствената връзка по между им е наблизо изградения мост, превърнал се в местна атракция заради своята устойчива конструкция. Дори бомбите не го бутали. Оттам  моста се намира Босански брод.

Днес хората на двата бряга на река Сава живеят в мир и разбирателство, дори си ходят на пазар и на гости по съседски. Оказва се всъщност, че половината жители на Славонски брод са преселили се отсам брега бежанци от военните действия в последната война, в която Хърватия е отстоявала своята независимост и териториална цялост.

Войната

„Хората  в малко градче като нашето намаляват непрекъснато. Повечето избират да заминат да работят каквото и да е в Ирландия и Германия”, казва един младеж, и добавя , че преди разпадането на Югославия , нещата били много добре, и всички хора имали работа.

Децата..

Връщайки се назад в историята можем да прочетем, че в миналото градът е бил стратегически важна пресечна точка на сухоземните и водни пътища между Изтока и Запада. Оценили го първо келтите, а след тях и римляните като място  позволяващо да се овладее контрола върху пътя свързващ Панония и Адриатическото крайбрежие.

Жев=ртвите…

Препускайки през вековете достигаме до годината 1536, когато след отчаяна съпротива градът е превзет от турците. След това за повече от век и половина животът край река Сава сякаш потекъл в нейния бавен ритъм, но в резултат на една война между австрия и Турция минал под австрийско владение. Мюсюлманите се изселили оттатък Сава в Босна, а град Славонски брод бавно се развил и се превърнал във важен търговски център. За да бъде отбраняван  принц Евгени Савойски наредил да се изгради мощна отбранителна крепост, запазена и до наши дни. Настоящото си име носи от 30-те години на миналия век. По време на Втората световна война  градът е почти напълно разрушен от бомбардировките на съюзническите сили. Възстановен е след края на войната и се превръща в административен и индустриален център на Славония.

С края на Югославия и стремежите за независимост на етносите населяващи Западните Балкани, Славонски брод отново станал епицентър на военните действия, чиято цена била заплатена и със загуба  на живота на невинни деца… Д.А.- 9 г. М.М-1 г, , С.Л.-15 г.  и други, които остават само в паметта на хората, , и едва ли ще бъдат забравени, така както няма да бъде забравена войната…

Мартин Иванов

Загреб

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар