В Токио назначиха първия глухоням шофьор в обществения транспорт

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Недостиг на шофьори в Токия

Такея е изпълнил детската си мечта, да стане шофьор

Обичайно пътниците към токийското международно летище се извозват със специални експресни автобуси, а един от най-добрите шофьори е 25-годишния Такея Макиями. Любопитното е, че той е първият в Япония глухоням шофьор в обществения транспорт. Разбира се той не остава безучастен към околните шумове предизвикани от трафика, благодарение на своя слухов апарат.  „В Токио имаме остър недостиг на шофьори за обществения транспорт, ето защо се принудихме да потърсим кадри и със увреждания на слуха”, казва шефът на местния градски транспорт Томохико Сато.

Такея изпълнил детската си мечта…

Вместо по радиото 25-годишният шофьор  контактува с пътниите  и колегите си с помощта на кондуктора, който признава, че са станали приятели, още повече че с помощта на електронен бележник Такея има възможност да уточнява своите въпроси при условие, че е останал неразбран от околните.

„Ние нямаме никакви проблеми с Такея, а той е сред най-примерните ни служители”, казва служителка от компанията. Днес той е изпълнил своята  мечта от детството си, когато вследствие на тежко заболяване е загубил слуха си- да стане шофьор на автобус. Сега вече има нова такава, да създаде малка автобусна компания,  за да показва най-красивите кътчета на Япония на други хора загубили подобно на него слуха си, в това число и на най-малките.

Мартин Иванов

По материали на ОРТ

Снимки: ОРТ

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар