Кит Армстронг: Музиката за мен е един душевен преход към свят, който не може да съществува без звука

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Кит Армстронг

Той е истинско дете-чудо, защото още на 5 години започва да свири на пиано. Като дете композира и първата си соната, посветена на любимите му птици  -кокошките. Днес Кит Армстронг е със световна известност, и изнася концерти на четирите континента.  В програмата му влизат около 100 концерта годишно, а близо 300 дни прекарва на път. Споделя  че музиката за него е един духовен преход  към свят, който не може да съществува без звука.

„Ме може да разделиш емоциите от числата”…

„Има хора, чиято задача е да разказват истории и тогава определения като „дете-чудо” са предимство. От моя страна обаче аз никога не съм мислил за подобни определения”, казва пианистът. На 13 години се премества да живее със семейството си от САЩ в Германия, където учи при маестро Алфред Брендел. Всичко което прави Кит Армстронг, го прави с прецизност и страст. Следва не само пиано, но и математика. „Не можеш да разделиш емоциите от числата, а с помощта на математиката можеш да откриваш и описваш красиви светове”, смята Армстронг.

Той е с много лица, на музикант и математик, а между двете неща се намират хартиените фигурки . Още от дете се влюбва в кокошките и признава, че това са били неговите домашни животни. Дори когато е на шест години  композира The Chiken Sonata. „Наистина е голямо щастие да можеш да композираш на подобна възраст, защотона шест едно дете едва ли познава толкова добре който и да е език освен музиката, за да може съвсем точно да опише кое е важното за него, и какво усеща”, казва той.

Готвенето-тайната страст на Армстронг

Колегите му са впечатлени от него, защото оказва се музиката съвсем не е целият му живот. „Често си говорим за кулинария”, признава Саерок Парк.  Нещо повече, готвенето се оказва тайната страст на Кит Армстронг, но  дали му остава време от толкова концерти за да се отдаде на нея, и къде е възможно това. Дали в САЩ, където е израснал в семейство на майка от Англия и баща от Тайван, или в Париж, където е следвал?  На нито едно от тези места, защото преди пет години решил да се установи в малко градче в Северна Франция, където за жилище му служи една църква. „Тя фактически е моят дом. Винаги съм казвал, че няма по-хубав дон  на света от това място. Купих го през 2013 година с идеята да го превърна в нещо като културен център”, разкрива пианистът. Кухнята му се намира съвсем близо в някогашната сакристия, където приготвя любимите си баварски кнедли. А за десерт следва един ексклузивен концерт, в който Кит Армстронг избира да изсвири произведение на английския композитор и клавесинист Уилям Бърд.  А  колко ли часа може да свири на пиано? „Постоянно, защото въобще не мога да се отделя от пианото”, признава Армстронг.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар