Как Родопа среща Тракия край село Смилян

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Читалищните дейци активно работят по проекти в партньорство с фондация „Пловдив 2019”

Читалищните дейци в Смилян активно работят с фондация „Пловдив 2019“

Когато чуеш Смилян,  сигурно първосигнално  се сещаш за смилянския фасул, превърнал се в последните години във визитната картичка на селото, което посетихме с колеги аграрни журналисти навръх Еньовден, но сгушеното в Родопите селце оказва се  е пресечната точка между две от най-богатите на фолклорни традиции области- Родопите и Тракия. Това е и един от проектите по които   от местното читалище работят съвместно с фондация „Пловдив” 2019” , за които потърсих за допълнителен разговор секретаря на смилянското читалище „Проф. Асен Златаров1927”– Илия Годев.

Самодейци от Мезек гостуваха на читалището в Смилян по Еньовден

Тъкмо по Еньовден в рамките на проекта са им гостували самодейни състави и индивидуални изпълнители  от читалище „Изгрев 1921“ в село Мезек. „Колкото и да е традиционен, този празник си има своите нюанси и особености в Тракия и Родопите”, казва Илия Годев. Мезечани ще върнат домакинството по Трифон Зарезан, който там празнуват като „Цар на виното“, а Смилян тъй като нямат лозя, като Сечковден – свързан с пролетната резитба на овошките в планината, уточни още той.

Еньовден е един от празниците, отразен в фото-веловелоконкурс „Карай, снимай, покажи – села и живо наследство във фотообектива”

Друга интересна инициатива е специалния  фото-велоконкурс „Карай, снимай, покажи – села и живо наследство във фотообектива” , чиято цел е създаването на фотоизложба, показваща 9 села от района на средните Родопи  с техните живи традиции. . В резултат на вело-фототуровете по Гергьовден, Еньовден и Илинден,30 от снимките на участниците ще бъдат включени в пътуваща фотоизложба, която предстои да бъде показана  в пет населени места в страната. Акцентът в конкурса ще са обреди и живи традиции на 9 селища от Родопите, както и обекти на материалното културно наследство, превърнали се в част от идентичността на съответното селище. Освен това се предвижда дигитално издание на фотоизложбата с около 50 снимки.

Девойки плетат венец от билки, събрани на Еньовден над поляните  на село Горна АРДА

Последната част от фотовелотура ще е през август, като участниците ще отидат до село Гела, там акцентът ще е поставен основно  върху родовите срещи. Сред другите теми, които вече са попаднали пред фотообектива им са разбира се Еньовден и Гергьовден, като акцентът при последния е бил не толкова ролята на светеца, колкото един от обичаите свързани с лечебната сила на водата, и която в Смилян почитат със специален обичай, наречен Водици. През 2019 година изложбата ще може да бъде видяна освен в Смилян между 22 юни и 29 юли, и в Смолян през май за Европейската нощ  на музеите , през септември в Пловдив, през април във Велико Търново, а първото и показване ще е в седмицата предшестваща Пес-понеделник в с. Широка Лъка през последната седмица на февруари 2019.

Читалището в Смилян е партньор и по проект на СНЦ „Артел 13“ – с. Киселчово, в рамките на който ще бъдат проучени обредните хлябове в Родопите, в частност приготвяните хлябове по радостни и тъжни поводи в селищата от района на Горното поречие на река Арда. През декември 2018 г. в Киселчово стартира поредица от 6 ателиета за приготвяне на обредни хлябове, последното от които ще е през юни 2019 г. За първи път ще бъде демонстрирано правенето и ще бъдат показани и хлябове свързани с тъжните ритуали, които са доста по-слабо познати, но както той казва „смъртта е част от живота ни”.

Тук  развиват  и още една инициатива   специално за онези, които твърдят, че езиците им вървят, като ще направят специален курс по родопски език включително с видеоуроци пак по проект в партньорството с фондация „Пловдив 2019”. Местните пазители на фолклора са се погрижили за съхраняването на езика и чрез специален клуб наречен „Задявки” за популяризиране на родопския диалекти инициативата „ „Дятещи впрегалки и старски напеналки“” т.е. детски измишльотини и старчески напъвания.Идеята по думите му е към този клуб да се приобщят не само младите хора, но и възрастните, които да спомагат за запазването на диалектния говор.  В изданието на фолклорния събор през следващата година, в Смилян ще включат и нова категория –„Разказвачи на родопски диалекти”.

Самодейността в читалище „Проф. „Асен  Златарски” не спира, и освен фолклорни групи за деца и възрастни вече има и група за изпълняване на автентичен песенен фолклор, която е спечелила златен медал на Балканския фестивал „Жива вода” в Хисаря през тази година. В читалището развиват и театъра, а  местните самодейци  през юли ще представят пред публиката пиесата „Скакалци” по Стеле Костов. Гостите на Смилян могат да разгледат и постоянната етнографска сбирка „Смилянски фасул и родопски терлици“, а  към читалището работи и Посетителски информационен център, създаден през 2007 година.

Мартин Иванов

Снимки: Илия Годев и Красимира георгиева

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар